WWL

18-08-2017. O adunare de 300 de șamani pentru a lupta împotriva credinței creștine ne aduce aminte de persecutarea creștinilor indigeni provenind din mediul animist din Columbia. Partenerii Porților Deschise au fost recent informați despre această reuniune.

An după an persecutarea creștinilor este în creștere în teritoriile indigene din Columbia. Într-un context de persecuție severă, comunitatea indigene din sudul țării se confruntă deja cu creșterea îngrijorătoare a numărului de boli care pun uneori în pericol viața copiilor.

Mai multe grupuri indigene populează Columbia, ca Arhuaco, Kogi, Wiwas, Kankuamos situate în munții Sierra Nevada de Santa Marta. Ei au diferite limbi și obiceiuri, dar împărtășesc o aversiune profundă împotriva creștinismului.

Unul dintre liderii indigeni al unui grup etnic din nordul Columbiei explică: «Mulți băieți nu mai participă la ceremoniile noastre, nu-i mai ascultă pe Mamos (liderii spirituali tradiționali), nu mai doresc să practice ritualurile noastre șamanice, nu doresc să mai vorbească  limbile noastre tradiționale sau să îndeplinească  obligațile practice ale comunității.»

Copiii creștini indigeni sunt adesea constrânși să practice ritualuri tradiționale șamanice. Când refuză, ei se pot pune în pericol. Părinții lor pot fi torturați și își pot pierde pământurile. Jonathan* (15 ani) și Samuel* (14) fac parte din tribul Arhuaco, ei explică: «De unde venim noi, nimeni nu își  poate trăi credința creștină, este interzis să se citească Biblia.» Tatăl celor doi tineri a renunțat să devină creștin în fața intimidărilor autorităților. Dacă ar fi devenit, ar fi putut fi arestat, exilat, iar familia lui ar fi fost lăsată să se descurce singură. În ultimele luni, acest lucru s-a întâmplat cu mulți părinți.

Jonathan și Samuel sunt acum adăpostiți într-un centru înființat de partenerii Porților Deschise. Acolo ei își pot menține hainele tradiționale, vorbi în  limba lor maternă și chiar o pot  învăța  colegilor lor. De asemenea, ei participă și la momente de închinare, meditație și studiu biblic.

Persecutarea creștinilor de către autoritățile indigene nu este nouă. Deja în 1998, un articol a fost publicat în cotidianul «El Tiempo». El vorbea despre închiderea bisericilor în teritoriile indigene din nordul Columbiei.

*Prenume de împrumut

(Foto: O cabană tradițională a etnie Kogi)