WWL

14-09-2017. Atacurile violente continuă împotriva creștinilor din nordul Nigeriei. Acestui lucru i se adaugă și multiplele discriminări din partea autorităților.

Era deja noapte, pe 15 august, în Tudun Wada, când oameni înarmați, probabil musulmani locali s-au năpustit în casa lui Baba Kale, un creștin de 62 de ani, și l-au ucis. Auzind împușcătura, fiul său Micah s-a repezit înăuntru. A scos un strigăt de groază. Atacatorii se întorc și îl ucid. Micah avea 20 de ani.

Văduvele celor doi bărbați părăsesc locurile în grabă cu copiii lor. Seara, atacatorii au asediat mai multe familii creștine și au răpit trei femei și un bebeluș. Un mare număr de creștini din regiune au fugit mai apoi.

Ce s-a întâmplat la Tudun Wada în Statul Kano, este comun pentru creștinii din nordul Nigeriei. Crime, răpiri, distrugeri, discriminare, foame ... totul se face pentru ca ei să fugă din zonă. Cele opt biserici din Tudun Wada au fost distruse în 2010. De atunci, toate eforturile de reconstrucție au fost anihilate de acte de vandalism, sub indiferența tacită a autorităților.

Creștinii din loc se plâng că guvernul nu numai că favorizează oprimarea creștinilor prin indiferența sa, dar este și implicat activ în unele cazuri. Un colaborator al Porților Deschise care s-a deplasat recent la Kano a confirmat aceste declarații. Creștinii se confruntă cu multe obstacole pentru a cumpăra terenuri sau construi biserici. Școlile și spitalele creștine au fost toate naționalizate. Copiii creștini nu primesc burse de studiu și, în multe cazuri aceștia nu sunt nici măcar admiși la școlile publice din cauza credinței lor.

Dar în Tudun Wada, câțiva creștini continuă să se închine împreună în biserica lor aflată în ruine. Unul dintre pastori a declarat: «Dumnezeu este Cel care Își construiește Biserica Lui aici și porțile iadului nu o vor birui. Indiferent de strategia stabilită împotriva noastră. Știm că suntem mai mult decât biruitori. Chiar dacă situația este gravă, credința noastră este intactă și suntem hotărâți să rămânem.»

(Foto: Creștinii din Tudun Wada rămân fermi în credință)