WWL

05-10-2017. Regatul Barainului a publicat o declarație oficială care susține libertatea religioasă pentru toți și respinge extremismul.

Într-un mare hotel din Los Angeles, pe 13 septembrie, a fost prezentată Declarația Barainului pentru toleranța religioasă. O ceremonie organizată de Statul Barainului și de Centrul Simon Wiesenthal, o organizație internațională a drepturilor omului.

«Respingem categoric impunerea unei religii prin forță. Fiecare este liber să-și practice religia, atâta timp cât nu dăunează celorlalți», a afirmat în preambul prințul Nasser bin Hamada al Khalifa în fața a 400 de reprezentanți religioși (creștini, musulmani, iudei, budiști, sikhi…) și ambasadorilor țărilor din Peninsula Arabică și a Israelului. Prințul a continuat citând punctele principale ale Declarației: «Orice fapt respins de majoritatea umanității insultă morala noastră colectivă și nu poate face parte din voia lui Dumnezeu. Vom face tot ce ne stă în putere pentru a face din credința religioasă o binecuvântare pentru toată omenirea și o temelie pentru pacea în lume.»

Dacă Declarația Barainului condamnă «incitarea la violență în numele lui Dumnezeu, atentatele suicid, abuzurile sexuale împotriva femeilor și copiilor», ea nu spune explicit dacă un musulman poate să părăsească islamul. Acesta fiind un punct sensibil atât pentru creștinii foști musulmani cât și pentru extremiștii islamici. 

«Această țară a fost întotdeauna un pionier al coexistenței religioase», a declarat Hrayr Jebejian, secretarul general al Societății Biblice pentru Golful persic, care gestionează două centre de resurse în Barain. «Avem nevoie să creăm armonie între comunități în lumea actuală, iar această inițiativă o întărește foarte tare.»

Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori din care mai mult de jumătate sunt expatriați, bogatul Barain este un adevărat creuzet etnic și religios care numără aproximativ 8% de creștini.

În Barain, toți creștinii nu sunt însă egali : creștinii expatriați (cei mai mulți asiatici și occidentali) beneficiază de o oarecare libertate de a se aduna în locuri de cult private, dar nu este așa și pentru creștinii locali foști musulmani, care suferă o persecuție severă din partea anturajului precum și din partea autorităților.

Barainul ocupă locul 48 din cele 50 de țări din Indexul mondial de persecuție.

(Poză: Biserică în Barain)