WWL

15-10-2017. De mai mulți ani, etnia Rohingya fuge din calea violenței din Myanmar ca să caute refugiu în Bangladesh sau India. Printre ei se găsesc și creștini, disprețuiți de toată lumea.

Încă necunoscut doar cu câteva luni înainte, poporul Rohingya a ieșit recent din umbră, luminat de reflectoarele știrilor. Fugind de violențele din Myanmar, 430.000 dintre ei s-au refugiat în Bangladesh cu puțin timp în urmă, în condiții umanitare catastrofice. 

Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că o minoritate mică printre Rohingya este creștină. Convertiți de la Islam, aceștia sunt supuși unei segregări nemiloase. Ei sunt menținuți la o parte și oprimați de propriul lor popor. Ei se confruntă cu o dublă persecuție din cauza originii lor etnice și a credinței lor. 

Amod * este unul dintre acești creștini. De la convertirea sa la creștinism, el nu se oprește din fugă. În 2011, amenințat cu moartea de către membrii satului său, el a trebuit să fugă în Bangladesh. « Nici în Bangladesh nu există libertate religioasă. Autoritățile m-au asimilat altor Rohingya, dar nici ei nu mă acceptă și mă amenință. Aș vrea să merg într-un loc unde să pot doar spune că sunt creștin, » împărtășește Amod. El a decis atunci să meargă în India, însoțit de alte șapte familii în aceeași situație ca el, dintre care două femei gravide. 

În India, grupul (40 de creștini cu copii) este trimis într-o tabără de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, unde locuiesc 1.200 de Rohingya, cu toții musulmani. Foarte repede, ceilalți Rohingya descoperă că ei sunt creștini. Sunt apoi alungați afară din tabără. 

Amod a primit după aceea statutul de refugiat în India. Pentru o vreme a trăit într-o tabără fabricată din lemn și plastic, cu alți refugiați creștini Rohingya, al căror pastor este. Am aflat recent că a fost din nou alungat…

Pseudonim *

(Foto: refugiații Rohingya din Bangladesh primesc asistență de urgență) 

Echipa Porți Deschise a putut să aducă ajutor de urgență pentru refugiații Rohingya blocați în Bangladesh. Haine, orez, linte și alte alimente care lipseau cu desăvârșire au fost repartizate la o mie de familii.