WWL

17-10-2017.  Fetele creștine copte sunt ținta extremiștilor islamici. O strategie care are ca scop întărirea islamului și slăbirea creștinismului în Egipt.

Încă necunoscut doar cu câteva luni înainte, poporul Rohingya a ieșit recent din umbră, luminat de reflectoarele știrilor. Fugind de violențele din Myanmar, 430.000 dintre ei s-au refugiat în Bangladesh cu puțin timp în urmă, în condiții umanitare catastrofice. 

În 28 iunie, niște parinți își căutau fata în zadar prin satul Balansora, din provincia Minya în Înaltul Egipt. Marilyn, 16 ani, este de negăsit. În acea seară, acești părinți disperați își dau seama că « iubitul » fiicei lor este de fapt răpitorul, el fiind în legătură cu o rețea extremistă islamică. Pe 14 august, justiția a renunțat la dosarul Marilynei, calificând răpirea ca « simplă dispariție ».

Gyasi* a făcut parte dintr-o asemenea rețea înainte de a părăsi islamul. El descrie strategia : « Răpitorii potențiali urmăresc îndeaproape casele creștinilor. Unul dintre ei își declară dragostea unei fete și îi spune că vrea să se convertească la creștinism. El întreține cu ea o relație romantică până în ziua când o convinge să fugă cu el. Însă ea nu știe că este răpită pentru a se căsători cu un alt bărbat. Răpitorul operează câteodată cu ajutorul polițiștilor corupți și primește mulți bani din partea extremiștilor. Fata este ascunsă până la majorat și forțată să se convertească la islam. Noua ei religie este inscrisă pe buletin, după care este căsătorită cu un extremist musulman. Dacă încearcă să fugă, este omorâtă. Cel mai grav este că fetele sunt trimise ca menajere în peninsula arabică unde sunt abuzate. »

După 92 de zile, coșmarul Marilynei și a părinților ei s-a terminat atunci când poliția a eliberat-o și a arestat răpitorii. Tatăl ei Khalaf povestește că nu a fost prea bine tratată, însă este foarte bucuroasă că este din nou cu familia ei. « Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ascultat rugăciunile, ale noastre precum și ale multor alte persoane » spune el. « Mulțumim de asemenea tuturor polițiștilor de la postul de poliție care ne-au ajutat foarte mult pentru eliberarea fiicei noastre Marilyn. Apreciem toate eforturile lor. »

Însă multe fete copte răpite nu se mai întorc la părinți. Pastorul Sekani* a decis să ia taurul de coarne : « Fiindcă apăr cauza fetelor răpite, am primit amenințări. Dar nu mă tem de nimeni, în afară de Dumnezeu. În 10 ani de luptă grea, doar opt fete au fost redate familiilor lor », spune el.

La biserica locală, o persoană este însărcinată să avertizeze fetele despre riscurile de răpire. « Împreună, vorbim deschis despre această problemă. Această lucrare de prevenție este foarte importantă. Aceste fete învață care sunt limitele relațiilor cu baietii. Dar mai ales, le ajut să-și descopere valoarea în Hristos. Având o mai bună stimă de sine, vor fi mai puțin vulnerabile. »

* Nume fictiv

(Poză: Tânără egipteană din familie creștină)