WWL

02-11-2017.  La un an după ce statul islamic a fost expulzat, orașul Karamles, în nordul Irakului, revine încet la viață. Refugiații care se întorc se confruntă cu provocări enorme și reconstrucția este încă în fază incipientă.

Deși o mare parte dintre locuitori sunt încă reticenți să se întoarcă, pastorul Thabet, originar din acest oraș, unul dintre primii care s-au întors, radiază de o mare încredere. Când s-a întors în orașul său natal, parțial distrus, în noiembrie 2016, el a început prin construirea unei cruci pe un deal la porțile orașului, care se poate vedea din toate casele. Biserica a fost distrusă dar va fi reparată.

Până la expulzarea completă a SI, încă se auzeau regulat sunete de luptă. Aceasta nu l-a oprit pe pastorul Thabet să încurajeze neobosit familiile exilate să vină să reconstruiască orașul și să se reinstaleze. Unii au urmat apelul său, ca și Noeh, de 12 ani, care a fugit din  Karamles în august 2014. Referendumul kurd din 25 septembrie a ridicat noi temeri legate de securitate, astfel încât nici o familie nu se întorsese încă în jurul acestei dăți. La scurt timp după, totuși, afluxul lent de familii a reluat, astfel încât, într-un interviu recent pentru Porți Deschise, pastorul Thabet a putut anunța cu bucurie: «Numărul familiilor care se întorc e în creștere zi de zi!»

Amer* ne explică ce reține încă mulți creștini ca să se întoarcă în câmpia Ninive. El vine din zona Mosul. Cu mult timp înainte de sosirea SI, a observat o creștere de poziții extremiste și de ostilitate împotriva creștinilor: «Nu clădirile sau alte lucruri vizibile s-au schimbat. Schimbarea s-a produs în inima oamenilor.» În zece ani, până în 2014, aproape jumătate de milion de creștini fugiseră deja din Irak.
 
Viitorul nesigur al teritoriilor kurde și situația de siguranță tensionată rămân împovărătoare pentru rezidenți. Cu toate acestea, vorbind despre creștinii locali, pastorul Thabet subliniază: «În cazul în care comunitatea internațională și guvernul irakian ne susțin, garantează drepturile noastre și ne protejează identitatea, viitorul va fi foarte, foarte bun.»

* Nume schimbat

(Foto: muncitor la locul de muncă în Karamles)