WWL

03-11-2017.  În timp ce secretarul general al Națiunilor Unite (ONU) s-a dus în RCA în această săptămână, mai multe provincii au cunoscut o creștere a violenței în ultimele luni. Chiar dacă situația rămâne dramatică, creștinii acționează.

«Suferințele poporului centrafrican, precum și dramele suferite de către umanitari și forțele de menținere a păcii, merită o solidaritate și o atenție mai mare», a declarat Antonio Guterres, secretar general al ONU, chiar înainte de sosirea lui la Bangui. Această vizită intervine în timp ce acuzații de coluziune cu niște grupări rebele și de abuzuri sexuale au fost aduse împotriva unei părti ale trupelor Națiunilor Unite.

Situația s-a înrăutățit cu reînceperea violenței din luna mai. Populația se simte abandonată. Insecuritatea împiedică ajutorul umanitar să ajungă la cei mai vulnerabili. «Aici nu mai este nimic. Până acum au murit zece copii de malnutriție», deplânge un umanitar.

În acest an, numărul celor strămutați a ajuns la 50 %. Ei sunt 600'000, fără cei 500'000 de Centrafricani care au fugit în alte țări vecine. Pe de altă parte, 400'000 de copii sunt deșcolarizați. Înmulțirea grupelor armate a invadat mai multe regiuni din țară, iar conflictul se adâncește într-o complexitate în care creștinii sunt deseori țintiți.

Responsabilii creștini avertizează împotriva amalgamelor false: «Întotdeauna am refuzat să asimilam milițiile de autoapărare anti-Balaka cu creștinii. Sunt niște ucigași! Și toți musulmanii nu sunt foști Sélékas», precizează Dieudonné Nzapalainga, arhiepiscopul din Bangui.

Coabitarea este însă posibilă! O delegație de cinci pastori și un imam a demonstrat aceasta. Ei au înmânat o scrisoare șefului unui grup armat, Sidiki Abbas, cerându-i să înceteze violența în Koui, în Vestul țării. «Întotdeauna am trăit în armonie aici. Grupurile armate sunt cele care creează tensiuni între creștini și musulmani. Noi vrem să trăim din nou împreună și să vedem populația strămutată întorcându-se», a declarat pastorul Léon Dollet la înmânarea scrisorii. Un exemplu plin de speranță în mijlocul haosului.

De la începutul crizei în 2013, Porți Deschise susține creștinii din RCA pe teren cu ajutor umanitar și post-traumă, și prin crearea unor grupuri de ajutorare.

(Poză: Un sat în RCA)