07-11-2017.  Scoaterea de sub sancţiunile economice decise de Statele Unite pentru Sudan ar putea conduce guvernul la a autoriza din nou importul de biblii.

În semn de recunoştinţă pentru «acţiunea sa pozitivă» în lupta anti-teroristă şi accesul unor regiuni ale Sudanului la ajutor umanitar, sancţiunile economice impuse de către Statele Unite au fost retrase din 12 octombrie. Chiar dacă rămâne un drum lung de parcurs în domeniul drepturilor omului, autorităţile sudaneze par gata de a retrage embargo-ul asupra bibliilor.

Un responsabil al bisericii care a organizat importul a sute de mii de biblii şi de cărţi creştine în Sudan ne împărtăşeşte: «Creştinii au nevoie disperată de biblii şi de material de învăţătură. Acestea sunt aproape de negăsit de când librăria creştină din Khartoum a fost închisă în 2013 şi de când stocul ei a fost confiscat de autorităţi în 2013. Mii de biblii sunt blocate de doi ani în containere în Port-Sudan. Guvernul neagă dreptul creştinilor de a cunoaşte şi studia religia lor.»

Pentru creştinii sudanezi, contextul s-a degradat începând cu 2011, de când Sudanul s-a împărţit în două state: Sudul cu o majoritate creştină şi Nordul musulman. Preşedintele Omar al-Bashir a declarat că dorea «să adopte o constituţie 100% islamică» în Sudan (fostul Nord-Sudan). De atunci, misionarii străini au fost expulzaţi, bisericile ameninţate cu expropriere sau demolare şi responsabilii lor hărţuiţi sau închişi. Ultimul eveniment în dată este apariţia în justiţie a cinci responsabili de biserici acuzaţi de «poluare sonoră» când creştinii se adună la biserică. 

Creştinii (cam 5 % din populaţia Sudanului) vor putea din nou să îşi procure biblii? Mai mult ca oricând au nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu pentru a face faţă opresiunii islamice din ţara lor, situată pe locul 5 în Indicele Mondial de Persecuţie.

(Foto: Bibliile au devenit rare în Sudan)