WWL

14-11-2017.  Expulzarea creștinilor sud-coreeni din China: o măsură plină de consecințe pentru bisericile aflate în apropierea frontierei nord-coreene.

Înăsprirea controlului activităților bisericești? Consecințele tensiunilor dintre coreeni? Autoritățile chineze n-au precizat care este motivul expulzărilor. Dar sunt convinse că unii pastori sud-coreeni veneau în ajutorul unor fugari nord-coreeni, o acțiune înlesnită de limba lor comună. În Martie, doi pastori sud-coreeni au fost arestați de poliția chineză pentru că au protejat fugitivi nord-coreeni.

În ianuarie 2017, 32 de misionari sud-coreeni au fost deja expulzați din regiunea Yanji, aproape de Coreea de Nord, urmați de sute de alții. Printre ei se aflau și responsabili de biserici a căror plecare a avut repercusiuni grave: biserici au fost închise și mulți creștini au devenit orfani, abandonați. De exemplu, nu mai există nicio biserică sud-coreeană în Changchun, capitala Jilingului.

Trebuie refuzat ajutorul Nord-Coreenilor care fug în China? Putem să închidem ochii față de situația Nord-Coreenilor victime ale traficului de persoane, vândute în China? Sau să ignorăm riscurile suportate de refugiații urmăriți de agenții secreți din țara lor, știind că dacă sunt trimiși în Coreea de Nord, vor fi internați într-o tabără de muncă forțată? Mulți creștini chinezi au ales să asculte de Dumnezeu decât de oameni, mai ales că China n-a ratificat acordurile ale Națiunilor Unite despre primirea refugiaților.

Prin partenerii săi, Porți Deschise susține bisericile și continuă să ajute grupuri mici de Nord-Coreeni și femei victime ale traficului de persoane, oferindu-le un sprijin spiritual și un ajutor post-traumatic. Mulți trec printr-o transformare radicală. 

(Poză : Doi polițiști de frontieră nord-coreeni)