WWL

21-11-2017.  Atacurile repetate împotriva comunităților creștine continuă, lăsând în urma lor foarte multe victime. Asociația Creștinilor din Nigeria (CAN) face apel președintelui Buhari.

Doisprezece sate atacate, 75 de creștini uciși, 489 de case incendiate, 13'726 de persoane strămutate, acesta este bilanțul violențelor împotriva creștinilor în septembrie și octombrie în «Centura centrală» a Nigeriei. Supraviețuitorii îi desemnează pe Fulani, acești agricultori musulmani, ca find autorii acestor agresiuni care continuă: pe 7 noiembrie, în apropiere de Gako (Statul Platoului), treisprezece creștini au fost prinși într-o ambuscadă în timp ce se întorceau de la piață. Nouă au fost uciși. Samson Dagwom este unul dintre cei patru răniți: «M-am prefăcut mort pentru ca să scap. Auzeam atacatorii vorbind engleză și Fulani.» Martori afirmă că oameni în uniformă militară făceau parte dintre criminali. Mascaradă sau complicitate?

Încă marcat, pastorul Samson Ayokunle amintește un alt masacru: «Recent, am vizitat satul Ancha, unde 21 de creștini au fost uciși într-o singură noapte. 20 dintre ei făceau parte din biserica locală, care avea ... 21 de credincioși. Dar cel mai dureros este că după acest atac, Fulani s-au întors în zonă și au ucis alți 24 de creștini. Nimeni nu a fost arestat. De ce?» Dincolo de frică, creștinii copleșiți cer un răspuns din partea autorităților.

Principala organizație creștină CAN și-a exprimat îngrijorarea întrun interviu cu președintele Buhari la 10 noiembrie. Gata să ofere asistență Guvernului, reprezentanții asociației au denunțat islamizarea Nigeriei și au propus mai multe recomandări autorităților pentru ca să ia măsurile de securitate necesare pentru creștini.

De la mijlocul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie a acestui an, grație sprijinului dumneavoastră și al muncii asidue a echipelor noastre de pe teren, 75’000 de oameni din nord-estul Nigeriei au primit ajutor de urgență, ca răspuns la dezastrul umanitar cauzat de violența Boko Haram și a păstorilor Fulani.

(Foto: Printre strămutați, mulți copii)