WWL

30-11-2017.  Închiderea unei biserici în apropierea orașului Oran întărește sentimentul de nedreptate a creștinilor care continuă să spere și așteaptă mai multă libertate.

Pe baza deciziei al wali-ului din Oran, poliția a închis în data de 9 noiembrie sala de cult a bisericii din Aïn Turk (15 km la nord-vestul Oranului), după spusele președintelui Bisericii Protestante din Algeria (EPA). Autoritățile susțin că această biserică nu este agreată iar responsabilii săi «împrimează ilegal evanghelii și publicații destinate evanghelizării ».

Președintele EPA reacționează și refutează motivele invocate de autorități: «În primul rând, această comunitate este afiliată Asociației Bisericii Protestante din Algeria, care dispune de un agrement dat de către Statul algerian din 1974. Apoi, nu este nici o activitate de împrimare de evanghelii sau publicații creștine în acest local».

Youssef, unul din responsabilii bisericii din Aïn Turk, și-a exprimat consternarea față de «practicile nedrepte» ale autorităților algeriene împotriva creștinilor: «Sunt întristat din cauza acestei înjustiții și a persecuției care o trăim în Algeria.»

Comunitatea creștină se aștepta la schimbări pozitive și favorabile pentru Biserica din Algeria. În acest moment, discursul responsabililor al Statului despre respectul libertăților de cult nu este urmat de fapte concrete, însă tânăra Biserică din Algeria are speranță. De la venirea islamului în secolele 7 și 8, Biserica din această țară nu a cunoscut niciodată o asemenea creștere ca și acum. Biserici pot să fie închise, însă aceasta nu zguduie credința creștinilor algerieni care rămân neclintiți. Un formator de tineri pastori din Africa de Nord confirmă: «Admir dragostea pe care o au pentru țara lor care, totuși, este dură față de ei, și felul lor de a se ruga cu pasiune pentru această societate care numără milioane de musulmani.»

(Poză: Biserică la Oran)