WWL

05-12-2017.  În luna august, familia lui Noeh s-a întors acasă la Karamles, în Câmpia Ninive. Copiii familiilor revenite au putut să se întoarcă la școală în orașul lor.

Timp de trei ani Noeh și familia lui au trăit ca refugiați în orașul kurd Erbil după ce au fost forțați să își părăsească locuința în fața înaintării statului islamic. Ei sunt una dintre primele familii care s-au întors la Karamles și care participă cu biserica locală la reconstrucția acestui oraș predominant creștin.

La reîntoarcerea sa, familia și-a găsit casa arsă și complet distrusă. De aceea Noeh locuiește la mătușa lui cu părinții și cu cei trei frați și surori. În octombrie, școlile din regiune și-au redeschis de asemenea porțile, dar există o lipsă gravă de profesori. Unii au părăsit țara în timpul războiului, alții s-au pensionat. Acesta este motivul pentru care unele discipline sunt predate de profesori a căror specialitate nu este aceasta.

Din același motiv, nu există nici program fix de lecții. «În unele zile, Noeh vine deja acasă la ora 11», spune mama lui, Almas, «în alte zile la doisprezece și jumătate.» Dar reluarea școlii este deja un pas spre normalitate, nu numai pentru familia noastră, ci pentru întreaga societate din regiune. Școala din Karamles deja arată mult mai bine decât atunci când partenerii noștri locali au vizitat-o  prima oară în luna august. Clădirea a fost, de atunci, vopsită și ferestrele sparte, înlocuite.

Noeh se descurcă bine la școală în ciuda unei situații încă dificile: «Este un elev inteligent. Are note foarte bune la examene. Sunt foarte fericită și îi mulțumesc lui Dumnezeu», spune Almas.

(Foto: Noeh și colegii săi în clasa renovată)