WWL

23-03-2018.  Irakul este eliberat de organizația Statul Islamic, dar nu și de ura față de creștini. Cu toate acestea, ei speră să participe la viitorul țării lor.

«Nu este loc pentru noi aici. Suntem ca niște miei care pot fi omorâți in orice moment», spune un reprezentant al creștinilor asirienii după tragedia care a lovit o familie creștină din Bagdad pe 8 martie. Vecinii au dat alerta după ce au văzut prin ușa întredeschisă corpul însângerat al doctorului Hisham Shafiq al-Maskuni de 61 de ani. La sosirea lor, polițiștii au descoperit și corpul înjunghiat al soției sale în bucătărie și cel al mamei soacră la etaj. Banii familiei și obiecte de valoare au dispărut. Hisham și femeia lui Shaza erau doctori medici și lucrau la același spital in Bagdad. Cuplul creștin și mama bătrână trăiau într-un cartier șiit din capitală.

Crime infame sau asasinat deliberat de creștini, această dramă intervine câteva săptămâni după ce Samer Salah Addin, un tânăr creștin la fel și el, a fost omorât in fața casei lui din Bagdad. «Actele acestea fac parte dintr-un plan de a forța creștinii să plece din țară. În acest context de opresiune și discriminare, comunitatea creștină este deosebit de marcată de aceste drame», adaugă un creștin care vrea să rămână anonim.

Un alt responsabil al bisericii spune cu râvnă: «Să fim optimiști! Dumnezeu a folosit presiunea SI asupra noastră ca să atragem persoane noi. Biserica locală este din ce în ce mai puternică și, până la urmă, asistăm la apariția unei noi comunități.»

De asemenea, în câmpia Ninive, persecuția a deschis calea și a reînviat credința creștinilor care, în ciuda pericolelor, au ales să se reînnoiască «astfel încât biserica locală să fie mâinile și picioarele lui Isus.» În timp ce se pregătesc să sărbătorească Paștele pentru a doua oară de la plecarea SI, sunt dornici să rămână pentru a vedea reînnoirea spirituală pe care o așteaptă în țara lor.

În colaborare cu partenerii locali, Porți Deschise se angajează să reconstruiască școli, case și biserici. În următorii doi ani, dorim să permitem reîntoarcerea la 2000 de familii creștine în satele lor din câmpia Ninive.

(Foto: Duminica Floriilor în Karakosh, în câmpia Ninive, în 2017)