WWL

15-05-2018.  A fost de neimaginat, dar cu Dumnezeu este posibil! Familia unui tânăr creștin ucis de polițiști primește dreptate. Un deznodământ calificat de «victorie rară», potrivit avocaților săi.

La ce se pot aștepta creștinii pakistanezi de la justiție într-o societate care îi marginalizează? Omenește vorbind, nimic. Dar «Cel care poate să facă mult mai mult decât cerem sau gândim»* poate inversa cele mai disperate situații. Pe data de 9 octombrie 2017 la Sheikhupura, in provincia din Punjab, părinții lui Arsalan Masih (16 ani) au fost anihilați de două ori. Tocmai ei auziseră despre moartea fiului lor din cauza uni atac brutal al poliției, știind că această crimă ar rămâne probabil nepedepsită. «Nu aveam nicio speranță că se va face dreptate pentru că suntem o familie creștină săracă și analfabetă. Nu aveam idee de cum să procedăm în acest caz», își amintește Mushtaq Masih, tatăl lui Arsalan.

După ce au petrecut mai mult de patru luni de închisoare, cei șase polițiști au oferit familiei trei milioane de rupii (aproximativ 19 000 de euro) conform conceptului islamic de «diyat»: banii de sânge pentru a primi în schimb o grațiere judiciară. Pe data de 14 martie 2018, judecătorul a acceptat acest schimb conform legea pakistaneză și i-a achitat pe cei șase bărbați acuzați de omucidere. Articolul 319 din Codul penal al Pakistanului spune că «orice persoană care comite o omucidere din greșeală poate a fi diyat». În fiecare an, guvernul revizuiește suma stabilită pentru «diyat»: este de aproximativ de 12.500 € în 2018. Shaheryar Gill, un avocat care a ajutat familia în acest caz, a declarat: «Din cunoștințele mele, niciun caz de violență al poliției care duce la moartea unui creștin, autorii au fost pedepsiți. Aceasta este o victorie rară pentru avocații noștri, care au asigurat dreptatea familiei. Ea spus că era mulțumită.»

Arsalan s-a bătut cu niște colegi de liceu care erau în legatură cu unul din polițiști. În jurul de ora 17:00, șase polițiști au intrat în sala de clasă. Au luat pe Arsalan afară și l-au bătut cu pumnii, picioarele și cu fundul armelor lor înaintea multor martori. Apoi l-au pus să urce într-o camionetă. Tatăl său spune: «Arsalan a murit în camionetă, dar ofițerii locali de poliție au refuzat să ne lase să depunem o plângere împotriva atacatorilor săi. Apoi, aproximativ 300 de creștini au blocat drumul în semn de protest, după care poliția a înregistrat cazul și o investigație a fost deschisă.»

În Pakistan, creștinii sunt discriminați, sărăciți și social marginalizați, uneori obligați la munca forțată. Sunt considerați cetățeni de clasa a doua.

* Efeseni 3:20

(Foto: Sărbătorirea într-o biserică din Pakistan)