WWL

02-10-2018 Pastorul Chai a cutezat să împartă Biblii creștinilor de minoritate Hmong în Vietnam. Pentru aceasta, a fost nevoit să plătească o amendă mare. 50 de Biblii confiscate se găsesc încă în mâinile Poliției.

Pastorul Chai* a fost invitat, la începutul lunii septembrie, în sediul Poliției Locale. Acolo a fost «sfătuit» de funcționari, ca în termen de 10 zile să plătească o amendă de cinci milioane Dong (190 €). Din ce motiv? Pastorul a achiziționat Biblii pentru minoritatea Hmong și le-a distribuit fără autorizație.

Pe data de 16 august, pastorul Chai a plecat spre Hanoi, ca să facă rost de Biblii. O misiune riscantă: creștinii minorităților din Vietnam nu au voie să dispună de Biblia tipărită în limba maternă. Pe data de 20 August, și-au făcut apariția în biserica, în care se afla pastorul Chai și Bibliile achiziționate de el, care se găseau în posesia lui, agenții Poliției.

Având în vedere venitul său mic, pastorul Chai a solicitat autorităților o amendă moderată. În cele din urmă, s-a căzut de acord asupra sumei de trei milioane Dong (115 €), care a fost achitată în data de 14 septembrie. Ca să facă rost de această sumă, pastorul Chai a fost nevoit să-și vândă bucătăria și porcii. Open Doors i-a venit in ajutor, plătindu-i această sumă. Cele 50 de Biblii achiziționate se găsesc încă în mâinile autorităților.

Ca țărani și păstori, minoritatea Hmong trăiește în zonele montane din sudul Chinei, în Laosul de Nord și în Vietnam. O jumătate din cei aproximativ 790.000 de locuitori Hmong o reprezintă creștinii. Ceilalți locuitori Hmong, practică animismul. În funcție de localitate(sat), conviețuirea entităților în cauză aduce cu sine, mai mult sau mai puțin, conflicte. Mulți creștini sunt persecutați și acuzați de nerespectare a „culturii tradiționale și a credințelor tradiționale” ale grupului etnic Hmong. Uneori, aceștia sunt expuși violenței populației băștinașe. În felul acesta, în noaptea zilei de 1 Martie 2018, 24 de creștini au fost agresați și alungați din satele lor, întrucât aceștia au refuzat să-și abnege credința.

Creștinismul a început să se răspândească în sânul tribului Hmong către sfârșitul anilor 1980. Mulți dintre ei, s-au decis pentru a-l urma pe Isus, ceea ce a adus cu sine efecte pe plan social, economic și politic. Creștinii de origine Hmong sunt considerați de către căpeteniile lor ca trădători, la care se adaugă, de asemenea, discriminarea manifestată de Guvern. Desproprietărirea, șicanele administrative și legile restrictive îngreunează condițiile lor de viață. Mai multe mii de locuitori s-au refugiat din Vietnam, ca să găsească refugiu în țările învecinate. La fel ca pastorul Chai, slujesc și alți conducători creștini printre locuitorii tribului Hmong. Ei depun toate eforturile ca să încurajeze această comunitate prigonită, cu sprijinul Organizației Open Doors.

* Pseudonim

(Imagine: Fată din tribul Hmong)