O famile din Palu primește ajutor de urgență

08-01-2019. Crăciun fericit! Două cuvinte, care pot fi citite în Decembrie peste tot. Când s-a născut Isus, lumea a avut nevoie de lumină, bucurie si speranță. De aceea a ales să vină printre noi.

După războiul din Siria, Crăciunul este ca un cadou, ca o respirație. Se pot vedea din nou pomii de Crăciun iluminați în Damasc, Aleppo, Latakkia...

Pastorul Edward din Damasc este încântat: «Sirienii au nevoie de această sărbătoare. Guvernul ne dă libertatea să sărbătorim Crăciunul, ceea ce este uimitor pentru noi. Familiile valorifică la maximum această situație și se întâlnesc, în ciuda costurilor aferente, împreună, la o masă festivă.»

Pentru el este însă «o adevărată provocare transmiterea adevăratului mesaj de Crăciun, mesajului dragostei, mesajului întrupării lui Isus. Dincolo de luminile sclipitoare, ar trebui ca oamenii să se uite înafară și să recunoască speranța, pe care păstorii și cei trei magi au recunoscut-o în intuneric.»

Cum ar trebui împărtășit mesajul de Crăciun poporului sirian? Vreme de opt ani îndelungați, acesta a fost nevoit să poarte suferința unui conflict interminabil. «Rude pierdute, un venit sărăcăcios, o stare de sănătate precară într-o țară prost eschipată din punct de vedere medical...Domină o atmosferă de lipsă de speranță», ne explică Nidal, un preot din Hasaka. Aceasta este estimarea pastorului Edward din Damask. Departe de a renunța, amândoi urmăresc același scop: a oferi poporului din nou speranță.

În centrul istorc al orașului Damasc, a fost amenajat un târg de Crăciun, unde femeile au posibilitatea să vândă obiectele lucrate manual. Ghada, una dintre ele, povestește cum a fost ajutată prin crearea de către partenerii locali ai Organizației Open Doors unui atelier de cusut: «De acum încolo, mă voi putea îngriji de cei partu copii ai mei. Mă bucur că pot să mă reîntorc în Maalula, un oraș creștin eliberat», spune ea jubilând, în timp ce luminile colorate ale obiectelor de bumbac răsfirate de ea, luminează.

De Crăciun a venit Isus pe Pământ, ca să aducă Lumina în întuneric, dar și mesajul împăcării cu Creatorul în lume. Creștinii sirieni au aceeași misiune într-o țară rănită. După ani de conflict armat, acestia  au devenit, mai mult decât alatadată, purtători de speranță în țara lor.

(Imagine: Pregătirile de Crăciun într-o biserică din Damasc)