O famile din Palu primește ajutor de urgență

28-02-2019. În Sri Lanka, persecutarea vine, în principal, din partea grupărilor extremiste budiste. În anul precedent, mijloacele media de comunicare socială de tip spiritual budist s-au folosit mai frecvent de instigarea la ură împotriva minorităților religioase din țară. Acestora nu le este, de asemenea, teamă să treacă la fapte, ca în exemplul care urmează.

În data de 10 februarie, mai mult de 20 de persoane au defilat în fața unei reședințe particulare din Sri Lanka, unde avea loc un serviciu divin. Condusă de trei călugări budiști, mulțimea a împroșcat cu pietre casa și a deranjat un timp îndelungat serviciul divin. Călugării l-au amenințat pe pastorul responsabil Nalin* (în imagine) și i-au cerut suspendarea tuturor activităților religioase locale.

În discuția purtată cu Organizația Porți Deschise, pastorul Nalin a relatat alte detalii relevante ale incidentului. Astfel, călugării, în situația încinsă creată, l-ar fi amenințat cu bătaia, în caz că ar fi îndrăznit să scoată o vorbă despre cele întâmplate. Și-ar fi bătut joc și i-ar fi insultat pe creștinii de față. Unul dintre călugări, i-ar fi spus că ar fi ultima oară când vorbește despre asta, data viitoare nu-i va mai opri pe tineri să facă ceea ce vor. Doar datorită intervenției poliției, niciun creștin nu a fost rănit și toți credincioșii au putut să revină în siguranță pe la casele lor.

Situația îi trezește pastorului Nalin, un budist de odinioară, amintiri urâte. El trăiește într-o regiune puternic marcată de budism, în care se simte chemat de Dumnezeu. Următoarea biserică de găsește la 25 km depărtare. Este obișnuit cu ostilitățile, totuși un eveniment din anul 2014 l-a marcat în mod profund. «O mamă cu fiica ei de 17-18 ani a venit la ușa noastră și m-a întrebat: ,Domnule, ați avea o Biblie de împrumut pentru noi?’ Am întrebat-o de ce ar avea nevoie de ea, iar dânsa i-a răspuns, fiica ei ar dori să citească din ea. Așa că i-am dat Biblia fiului meu.» Două zile mai târziu, a primit un telefon de la poliție. Fără explicații suplimentare, Nalin a fost chemat la secție. Acolo îl așteptau deja 15 călugări budiști, care i-au reproșat că vrea să convertească budiști la credința creștină. Ca dovadă a fost numită înmânarea unei Bibliei budiștilor, care ar fi trecut pe lângă casa sa. «Când le-am spus că ambele femei i-au cerut o Biblie, călugării au răspuns: ,Nu are importanță. Nu ai niciun drept să împarți Biblii budiștilor.’»

«Eu și soția mea, putem să facem față cu bine experiențelor de acest fel, însă copii noștri sunt încă în stare de șoc. Chiar și atunci când mergem undeva și  aceștia văd un călugăr sau pe cineva care ne-a amenințat că ne va răni sau ne va incendia casa, îmi spun: ‚Acest bărbat s-a uitat la noi!’ Își amintesc de fețele lor. Copii noștri suferă în orice caz din această cauză», ne explică Nalin îngrijorat.

In Indexul persecuției globale, Sri Lanka se află pe locul 46. Organizația Porți Deschise susține și întărește creștinii prin ținerea de seminare pe tema persecuției, care pregătesc Biserica pentru iminentele împrejurări dificile.

* Pseudonim