2019-03-28. În această perioadă a schimbărilor politice majore, creștinii din Algeria ocupă un rol foarte important în societate. Ei se roagă pentru țara lor.

În ciuda demonstrațiilor pașnice, care durează săptămâni întregi în toată Algeria, președintele Abdelaziz Bouteflika nu se arată pregătit să renunțe la putere. Poporul îi reproșează anularea alegerilor prezidențiale din 18 aprilie. Datorită acestui fapt, mandatul său va fi prelungit după termenul din 27 aprilie, ceea ce aduce asupra țării un viitor politic nesigur.

«Începând cu luna ianuarie, toți creștinii din Algeria se roagă pentru țara lor», afirmă un creștin care dorește să rămână anonim. Creștinii sunt conștienți că au de jucat un rol important în acest context dificil, într-o perioadă de tranziție politică, chiar dacă nu reprezintă în această țară decât o minoritate infimă. Un lider de biserică afirmă: «Încurajăm creștinii să se roage pentru o schimbare în toate domeniile vieții: politică, economie, administrație, educație și justiție.» Un alt creștin adaugă: «Sperăm ca după alegerile prezidențiale, legea din 2006 să fie abrogată.»

Cu un număr estimat de 125’000 de creștini, Biserica din Algeria pare a fi nesemnificativă raportat la numărul de 42 milioane de locuitori pe care îl deține această țară mare. Totuși, o schimbare de mentalitate ar putea duce la o schimbare majoră pentru creștinii algerieni, dintre care aproximativ 35 000 sunt de proveniență musulmană. Un pastor algerian explică în acest sens: «Nu suntem, ce-i drept, numeroși, dar putem fi în țara noastră un far, așa încât lumina noastră să fie văzută de la distanță.»

În ultimii ani, creștinii din Algeria sunt supuși la o acțiune de discriminare puternică prin: închiderea de biserici, pastorii sunt hărțuiți de către autorități... Presiunea exercitată asupra Bisericii a luat amploare, mai ales de când a fost promulgată Legea cu privire la practicarea serviciilor divine de cult non-islamic, care a intrat în vigoare în 2006. Conform Articolului 2 din Constituția algeriană, Algeria este considerată a fi este o țară musulmană.

Totuși, numărul creștinilor de proveniență musulmană crește în mod constant. «În anii 90, s-au numărat mai puțin de o mie. La ora actuală, există aproximativ 35'000 de creștini în Biserica vizibilă. Însă cred că, de asemenea, există mulți creștini izolați sau ascunși de ochii lumii», afirmă Djilali*, un pastor din Kabylei.

* Pseudonim

(În imagine: Catedrală în Algeria)