2019-04-11. Ani îndelungați de război civil au marcat Siria în mod grav. În martie 2019, «Forțele democratice siriene», susținute de SUA, au declarat gruparea IS ca fiind învinsă; reconstrucția țării a început cu mult timp în urmă.

În multe locuri, încolțește speranța, totuși numeroși creștini stau în fața ruinei vieții de altădată sau sunt supuși noilor pericole. Vă prezentăm în continuare pe doi dintre ei.

Întâlnirea cu Isus
Randa* și-a pierdut din cauza războiului bărbatul și pe cei trei fii ai ei. A fost de două ori alungată și nu a putut să se întoarcă până de curând în satul natal, întrucât era situat într-o zonă a ostilităților. Ea afirmă: «Am știut că Dumnezeu este cu noi. Când situația devenit dificilă, am încercat să mă concentrez asupra acestui adevăr. Dumnezeu m-a consolat, mi-a dat putere și m-a purtat prin această situație. Când soțul și fiul meu au murit, Isus a venit în visul meu. La vederea Lui, am simțit că puterea Lui mă copleșește. Isus era îmbrăcat în alb, nu voi uita niciodată acest vis.»

Nici o veste de la cei răpiți
Bărbatul Jamilei* a fost răpit acum cinci ani în Aleppo, împreună cu un alt creștin, de către un grup de rebeli. Rebelii au oprit microbuzul său și au căutat înăuntru doar pe creștini. Celălalt bărbat a fost din nou eliberat, după plata unei sume uriașe de răscumpărare, însă despre soțul Jamilei lipsește orice semn de viață. «Bărbatul eliberat mi-a povestit cum el și soțul meu au fost supuși presiunilor de a se converti la Islam. Soțul meu a spus mereu ‚nu’, conform declarației bărbatului, povestește Jamila.»

În Siria, bărbații răpiți sunt mereu dați dispăruți. Așa au fost, de exemplu, răpiți doi episcopi din Aleppo în aprilie 2013. Nimeni nu știe unde găsesc aceștia. Bisericile din Aleppo se roagă în continuare pentru întoarcerea lor.

În 2018, aproape 200 000 de persoane în Siria au fost ajutați de Organizația Porți Deschise. Pe lângă ajutorul acordat de urgență, Porți Deschise se angajează la acțiunea de reconstruire. Împreună cu biserica locală, au fost înființate sau sprijinite 16 Centre ale speranței.

* Pseudonime

(Imagine: Împărțirea ajutoarelor în Siria)