2019-05-02. Este cel mai atroce atentat săvârșit vreodată asupra creștinilor de Paște de la înființarea Organizației Porți Deschise. Partenerii noștri sunt la fața locului. Ei ne roagă să-i purtăm în rugăciune.

De îndată ce echipa a auzit despre vestea îngrozitoare, colaboratorul nostru local Sunil* s-a și pregătit să plece spre Biserica Zion din Batticaloa, pe Coasta de Est a insulei Sri Lanka. La fața locului, el s-a întâlnit cu creștini, care au fost așa de traumatizați, încât de-abia s-au putut ruga. Și pe toate buzele a fost întrebarea: «De ce?» Sunil raportează: «Am fost cu partenerii de la Porți Deschise aici și ne-am rugat pentru familiile care și-au pierdut apropiații, pentru bătrânii bisericii și pentru noii convertiți, ca să nu se lase descurajați de aceste atacuri îngrozitoare.»

Biserica Zion este una din cele trei biserici, care a fost ținta de atac al Statului Islamic. IS și-a asumat șirul de opt atacuri, care a lăsat în urmă mai mult de 359 de morți și 500 de răniți.

Atentatorul sinucigaș, un bărbat bine îmbrăcat cu un rucsac pe umeri, nu a avut în planul de atac specific Biserica Evanghelică Zion. Cea mai cunoscută biserică regională este o biserică catolică pe strada principală. Bărbatul s-a îndreptat de dimineață dintr-acolo, însă liturghia fusese sărbătorită deja în seara precedentă. În felul acesta bărbatul s-a informat dacă s-ar ține și alte servicii divine de Paște și s-a îndreptat după aceea spre Biserica Sion, o clădire care nu este vizibilă de pe strada principală.

Arăta ca și cum ar fi așteptat pe cineva. A explicat că o așteaptă pe mama sa bolnavă și a întrebat când ar începe serviciul divin. Mai multe persoane, printre care și soția pastorului, l-au abordat pe atentatorul sinucigaș. Una dintre ele își amintește că atentatorul a transpirat foarte mult. Mai mulți credincioși l-au invitat să intre, să ia loc și să-și lase rucsacul jos.

Batticaloa este o regiune puternic marcată de războiul civil și localnicii sunt de aceea mereu foarte vigilenți. În așa fel a ieșit în evidență comportamentul vizitatorului și cineva a fost însărcinat să discute cu el. El părea să șovăie și a explicat ca ar trebui mai întâi să dea un telefon. Un martor își amintește că explozia a avut loc exact când acesta a folosit telefonul.

Când bomba a explodat, serviciul divin de-abia începuse. Majoritatea victimelor sunt copii care luau micul dejun după Biserica duminicală.

În trecut, am organizat în biserica Sion, care suferise deja din cauza prigoanei, seminare pe tema persecuției și a consilierii în traumatizare. La ora actuală, stăm alături de ei în numele Bisericii, luăm parte la diverse servicii de înmormântare și le împărtășim durerile.

*Pseudonim

(Imagine: Doliu în Biserica Zion)