2019-05-16. De 15 de ani, persecută budiștii într-un sat 25 de familii creștine, care nu se lasă intimidate de amenințări. De curând, o familie a scăpat ca prin minune de flăcările propriei case incendiate.

E noapte în Lambu Para, un sat în districtul Khagrachari din estul Bangladeshului. Shantiranjon Chakma (45) și nouă membri ai familiei sale dorm în casa lor modestă, care servește și pe post de prăvălie.

Dintr-odată, aceștia sunt treziți, pe la orele 2:30 dimineața, în dată de 18 aprilie, de un val extrem de căldură. Casa a luat foc! Shantiranion și familia sa de-abia reușesc să scape de flăcări. Focul face ravagii, toate bunurile dispar în fața ochilor lor: casa și magazinul alăturat cu semințe, pe care aceștia le comercializează. Familia și-a pierdut casa și veniturile. Însă, în afară de câteva arsuri superficiale, nu este nimeni rănit. Santiranjon proclamă: «Slăvit să fie Domnul! Dumnezeu ne-a salvat viețile. El ne-a trezit!» E o minune, pentru el nu există nici o îndoială în această privință.

Aceasta nu este și părerea vecinilor săi budiști. «Acest accident regretabil s-a întâmplat, pentru că Shantiranjon și familia sa sunt creștini. E un blestem de la Dumnezeu, care apasă asupra familiei. Dumnezeu îi pedepsește», spun aceștia. Cauza incendiului trebuie identificată. Totuși, Shantiranjon și alți creștini presupun că prigonitorii sunt și făptașii. Oare nu budiștii, care sunt majoritari în sat, i-au amenințat în mod repetat? Timp de 15 ani, 25 de familii creștine sunt atacate în mod violent și supuse presiunilor de tot felul; uneori sunt forțate să renunțe la credința în Isus. Înainte de acest accident, fusese incendiată biserica. Aceste familii sunt excluse de la activitățile sociale și de la sărbătorile satului. Însă acestea au refuzat să cedeze amenințător și vestesc în continuare Evanghelia locuitorilor satului. Shantiranjon spune: «Mă rog pentru aceia care mi-au incendiat casa. Mă rog ca într-o zi aceștia să se pocăiască. Mă rog ca Dumnezeu să le deschidă inimile, ca să poată fi vindecați.»

Partenerii noștri locali au sprijinit pe creștinii din acest sat și vor face în continuare acest lucru. Ei i-au ajutat pe creștini să repare biserica. Apoi, fiecare familie a fost instruită biblic, ca să fie pregătită pentru prigoană. Acest sprijin de natură spirituală a fost însoțit de ajutor material, în mod special prin oferirea de mașini agricole. Și acum este planificat să fie sprijinit financiar Shantiranjon, ca să-și poată redeschide magazinul de semințe.

(Imagine: Serviciu divin în Bangladesh)