2019-06-04. Ce rol va avea biserica din Sudan de acum înainte? Țara se găsește într-o perioadă de tranziție politică și socială.

De luni de zile, Sudan este scena masivelor demonstrații populare. În data de  11 aprilie, președintele de 30 de ani în funcție, Omar Al-Bachir, a fost demis. Pentru poporul sudanez a început o fază de tranziție politică.

În mod surprinzător, Organul responsabil pentru tranziția politică a cerut conducătorilor de biserici să contribuie la schimbările constituționale planificate.

Creștinii au profitat de ocazia oferită, ca să prezinte următoarele doleanțe:

  • - garantarea libertății religioase
    - acordarea acelorași drepturi ca și în cazul celorlalți cetățeni sudanezi
    - revindecarea proprietăților furate
    - reprezentarea lor în cadrul viitorului Minister de Externe

Dar încă nu am învins totul. Se va schimba oare în mod real situația țării, care la ora actuală se situează pe locul 6 în Indexul de Persecuție Globală? Biserica sudaneză este precaută în această privință. Președinții Consiliului Militar, Mohamed Hamdan Dagalo împreună cu Beinamen Hemeti, nu pot fi considerați democrați adevărați.

Reprezentanții protestatarilor, care negociază cu Armata, se află sub presiune crescândă. Civilii, care se mobilizează de luni de zile pe stradă, își revendică, ce-i drept, drepturile democratice. Totuși, în același timp, țara este marcată de conflictul dintre tendințele islamice și cele democratice. Mulți sudanezi urmăresc aplicarea Shariei (legea islamică).

În acest context, biserica din Sudan face apel la creștinii din toată lumea să le stea alături în rugăciune. Partenerii noștri locali îi sprijinesc pe creștini, de ani de zile, prin ținerea de seminarii pe tema persecuției și prin înființarea de școli creștine, printre altele în Nuba-Bergen.

(În imagine: Biserică în Nuba-Bergen din Sudan)