2019-07-11. În data de 06.05.2019, Curtea Supremă a Azerbaidjanului a confirmat definitiv delicata sancțiune financiară împotriva lui Hamid Shabanov. El este pastor unei biserici în Aliabad. În 2016, acesta fost condamnat din cauza practicării de activități religioase «ilegale», întrucât comunitatea, în ciuda eforturilor care durează de decenii, încă nu a obținut o înregistrare oficială.

În data zilei de 26 noiembrie 2016, poliția a luat cu asalt o întâlnire de rugăciune în casa pastorului Shabanov (imagine), unde erau prezenți în jur de treizeci de creștini. Într-o audiență de cincisprezece minute, Shabanov împreună cu un alt lider a unei biserici de casă, au fost condamnați, fiecare dintre ei, la o amendă de 1000 CHF (convertit în valută), ceea ce reprezintă cam trei salarii lunare. Sentința se bazează pe articolul 515.0.2 al Tribunalului administrativ, conform căruia activitățile religioase fără autorizație din partea autorităților publice, sunt considerate ilegale.

Biserica lui Shabanov s-a luptat încă de la înființarea ei, în 1994, pentru recunoaștere publică, acțiune care, din diverse motive, a fost respinsă. La ora actuală, o recunoaștere este în orice caz imposibilă, pentru că numărul membrilor adulți ai bisericii, începând cu 2011, numără mai puțin de numărul minim necesar de 50 de persoane. Mai multe cereri de apel au fost respinse. Comunitatea este amenințată, în cazul ținerii de adunări neautorizate, cu amenzi în valoare dublă.

Liderul Uniunii baptiștilor din Azerbaidjan, pastorul Ilya Zenchenko, evaluează cazul lui Shabanov ca o încălcare a drepturilor omului și a Constituției Azerbaidjanului: «Toate acestea sunt o încălcare a articolelor 48 și 49 din Constituția țării, care garantează libertatea religioasă și libertatea de întrunire», afirmase el în cadrul Forumul 18 al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului. După respingerea definitivă a apelului, Shabanov se sfătuiește acum cu alți pastori cu privire la următorii pași care trebuie efectuați. Comunitatea a fost deja ținta mai multor razii ale poliției. Doi pastori, printre care și Shabanov, au fost deja arestați.

Deși Constituția Azerbaidjanului conține un Catalog al libertăților fundamentale, nenumărate legi limitează exercitarea libertății religioase și de exprimare. Conform Legii religioase promulgate în 2009 și înăsprite deja de mai multe ori, fiecare activitate religioasă a comunității trebuie aprobată de stat. Obținerea de autorizații este totuși aproape imposibilă. De asemenea, pentru tipărirea, distribuirea și chiar pentru deținerea de literatură religioasă este necesară o autorizație din partea statului. Serviciile secrete ale Azerbaidjanului supraveghează respectarea acestor legi cu mare atenție. Abaterile pot avea consecințe drastice. În Indexul Mondial de Persecuție emis de Open Doors, Azerbaidjanul se află pe locul 50.

(Sursă: Forumul 18)