2019-08-22. Sâmbăta trecută, în data de 10 august, un grup de bărbați înarmați au omorât pe pastorul Plinio Rafael Salcedo. El trăia cu familia sa în La Caucana, un oraș din nord-vestul Columbiei. În regiune, domnește de ceva vreme lupta pentru putere între milițiile armate și gherile.

Incidentul s-a petrecut când pastorul Salcedo se odihnea acasă. Dintr-o dată, un grup de bărbați înarmați au intrat în casa sa și au împușcat de mai multe ori, în fața copiilor și soției sale, pe bărbatul cu vârsta de 39 de ani. Pastorul Salcedo conducea o biserică a Mișcării Misionare Mondiale și se bucura în anturajul său de o reputație foarte bună. Un angajat local al misiunii Porți deschise l-a cunoscut pe pastorul Salcedo și îl descrie ca pe un vestitor înflăcărat al Evangheliei cu o dragoste mare pentru Isus și cuvântul său. O echipă a misiunii Porți Deschise va vizita în curând familia sa pentru a sprijini pe văduva acestuia și pentru a oferi ajutor practic.

În trecut, au fost omorâți în mod deliberat, de mai multe ori, păstori în regiune. Rossana Ramirez, expertul misiunii Porți Deschise pentru America de Sud comentează intensificarea violenței ca acțiune împotriva drepturilor omului și a drepturilor de natură spirituală: «Nu încape nicio îndoială cu privire la importanța activității bisericilor locale în regiunile cel mai mult neglijate ale Columbiei. Chiar și președintele Columbiei a recunoscut, de curând, într-un discurs, contribuția asistenților sociali ai bisericii, prin care este împiedicată extinderea violenței [...]. Conducătorii bisericii sunt prinși adesea în schimbul de focuri, pentru că demască activitățile grupurilor criminale și pentru că influența lor creștină promovează o adevărată schimbare a stilului de viață. Prin urmare, este împiedicată răspândirea activităților criminale, dar și eforturile de recrutare în cadrul rețelelor criminale. Deși statisticile relatează despre o rată foarte ridicată a incidentelor violente, este probabil, ca multe dintre ele să nu fie declarate, de teama represaliilor.»

(În imagine: Muncitori pe un câmp de coca în Columbia)