2019-09-03. Ziua de 22 august a fost declarată de către ONU drept zi comemorativă pentru victimele violenței religioase. Rezoluția fost adoptată în luna mai. Acest eveniment are ca scop sa scoată în evidență un fenomen, care a luat proporții dramatice în anii precedenți.

În aceasta prima zi comemorativă, accentul a fost pus pe subiectul actelor de violență din motive religioase. Prin aceasta s-a intenționat transmiterea unui mesaj foarte clar: absolut nici un act de violență nu poate fi justificat, indiferent dacă este vorba de un caz particular sau dacă este vorba de acte de violență sistematică, sau dacă este vorba de violență generalizată.

Ewelina Ochab, inițiatoarea procesului de recunoaștere pentru aceasta zi, semnalează: «Polonia si alte state, trebuie felicitate pentru că acestea, în virtutea apartenenței religioase, au recunoscut în subiectul violenței o problema contemporană, care nu are voie sa fie neglijată. Suntem obligați față de victimele acestui tip de violență din trecut și din prezent, precum și fața de generațiile viitoare.»

Creștinii sunt, la nivel global, cei mai afectați de violența de natura religioasă, așa acum arată cel mai recent raport independent efectuat în numele Ministrului britanic de Externe Jeremy Hunt.

Regiunea din sudul Saharei afectată în mod special
Nigeria este în mod special afectată de acest fenomen. Mai mult de 3700 de creștini au fost omorâți în perioada dintre noiembrie 2017 și octombrie 2018, aceasta înseamnă 90% din toți creștinii, care au fost omorâți la nivel global în această perioadă.

Însă atacurile grupului islamic Boko Haram și a grupării Fulani Hirten se îndreaptă, de asemenea, în mod progresiv și împotriva creștinilor din anumite regiuni ale țărilor învecinate.

Conform informațiilor din presa locală, extremiștii islamici au luat cu asalt localitatea Gakara din regiunea Far North din Camerun și au alungat grupul de auto-apărare din sat în seara zilei de 29 iulie. După aceea, au luat cu forța opt femei creștine și musulmane. Aceștia au tăiat mai multora dintre ele o ureche și apoi le-au lăsat să plece. Încă nu este sigur, dacă toate femeile luate ostatic au fost eliberate. Acelorași luptători Boko Haram li se atribuie atacurile împotriva regiunii Kalagari și a satului Double, precum și omorârea a trei miliții locale.

(În imagine: Trei dintre femeile mutilate, ©MIEPNA International)