2019-09-12. Peste tot în lume, educația copiilor este o mare provocare pentru părinții creștini. Dacă, pe deasupra, într-o societate preponderent musulmană, se iscă război, obstacolul de depășit este mai mare.

Esaa Samaan și soția sa Dyala au vizitat singura biserică din orașul lor situată la 50 km depărtare de Raqqa. «Într-una din zile, teroriștii au început să omoare oameni la întâmplare. Am lăsat totul în urmă și am fugit în toiul nopții împreună cu cei doi băieți speriați și cu copilul nou-născut. Ne-am expus unui viitor necunoscut într-un loc necunoscut», își amintește Dyala emoționată.

Astăzi aceștia trăiesc în Lattakia, în Siria. Viața lor s-a schimbat și băieții s-au făcut mari (în imagine). Michael (7), Karim (11) și Reemon (15) merg la școală împreună cu copii de alte orientări religioase, cu alte experiențe și cu alte povești de viață. În oraș, se răspândește într-un mod alarmant violența, fumatul, drogurile și pornografia. Băieții pun întrebări. Uneori, aceștia imită comportamentul rău al camarazilor lor. Când sunt apostrofați, aceștia spun: «Și prietenul meu face una și alta.» Dyala și soțul ei sunt adesea suprasolicitați și constată: «Este greu să ai control asupra influențelor exercitate asupra copiilor noștri. Facem tot ce putem ca aceștia să trăiască într-o atmosferă creștină.»

Într-una din zile, Dyala a auzit de Școala duminicală în biserica pe care au vizitat-o în Centrul speranței. «Am simțit că este exact ceea ce trebuie pentru băieții noștri: o comunitate creștină în care aceștia găsesc răspunsuri la întrebările lor și unde se pot apropia mai mult de Dumnezeu. Acolo, își pot face prieteni creștini noi și se pot ține departe de rău», spune Dyala.

Mai întâi, Dyala l-a rugat pe conducător să se roage pentru băieții mai mari. Căci strigătele și exploziile de bombe din amintirile timpurii ale copilăriei lui Reemon îl mai traumatizează și acum. Ea explică în ce fel Școala duminicală a devenit un punct de referință pentru fiii ei. «Dacă se întâmplă să se poarte urât, își corectează comportamentul de la sine. În același timp, rezultatele școlare s-au îmbunătățit.»

Reemon a participat la un curs în Centrul de speranță pe tema «Sensul vieții mele». Programul în cauză a avut o influență vădit pozitivă asupra lui. Înainte, Reemon fusese violent și își bătea frații, acum însă se alătură cu plăcere acestora și le vorbește calm. Ei văd că Reemon a pornit pe drumul cel bun și îi răspund în același fel. Spre marea satisfacție a părinților lor!