2019-10-01. În dimineața zilei de 2 septembrie, Organele de poliție au făcut o vizită în biserica «Prințul Păcii» din localitatea algeriană Ighzer Amokrane și au sigilat clădirea.

Încă de la mijlocul lunii august, a fost emisă reglementarea administrativă legată de închiderea bisericii. Drept consecință, membrii bisericii au ocupat temorar biserica, protestând în felul acesta impotriva reglementării.

Reprezentantul Oragnizației-umbrelă al bisericilor protestante recunoscute oficial din Algeria, au considerat închidrerea bisericii ca fiind ilegală, întrucât aceasta nu a fost dispusă de instanță. În data de 28 august, în timpul unei întâlniri ai reprezentanților Comunității Bisericilor Protestante din Algeria cu autoritățile districtuale, funcționarii au acceptat să mai verifice încă o dată cazul. Până la sigilarea bisericii din data de 2 septembrie, nu s-au înregistrat alte luări de poziții oficiale. În schimb, în data de 2 septembrie, au fost citați, de asemenea, conducătorii unei alte biserici aflate în legătură cu Comunitatea Bisericior Protestante din Maâtkas. Deși au fost supuși unui interogatoriu aspru, aceștia se arată a fi foarte mulțumitori că nu a fost ordonată și închiderea bisericii lor.

În data de 8 septembrie, cotidianul algerian «Al Khabar» a dat publicării o instrucțiune administrativă a Ministerului de Interne cu titlul «Activitățile grupurilor religioase, care contrazic convențiile naționale religioase, în mod special fiind vorba de procedurile destructive/subversive în situația actuală în care se află țara». Prin aceasta sunt vizați guvernatorii regionali, conducătorii și autoritățile responsabile pentru siguranța publică în vederea intensificării controlului activităților financiare ale anumitor grupări religioase. Conform cotidianului, sunt vizate trei grupări, printre care și Comunitatea Bisericilor Protestante a Algeriei, dar și două grupări islamice cunoscute pentru trecutul lor violent. Așadar, în ordinul emis se afirmă că liderii religioși protestanți, prin sprijinul acordat de străinătate, urmăresc un «plan malefic» prin răspândirea de «idei destructive». Bisericii i se reproșează cum că s-ar folosi de situația politică prezentă pentru a-și pune în aplicare planurile subversive.

Începând cu luna noiembrie 2017, majoritatea bisericilor aflate în legatură cu Comunitatea Bisericilor Protestante a Algeriei, au fost somate să prezinte o acreditare de stat, așa cum prevede o ordonanță din 2006 cu privire la serviciile divine musulmane.
Guvernul a ignorat totuși până acum toate moțiunile bisericilor făcute în acest sens și nu acordat încă nicio autorizație pentru un loc de întâlnire a creștinilor. Mai multe biserici au primit instrucțiuni scrise în vederea suspendării activităților religioase. Cel puțin șapte clădiri ale bisericii au fost sigilate.

Sursa: Concernul Orinetului Mijlociu

(În imagine: Închiderea bisericilor die Algeria continuă)