2019-10-10. Având în vedere amploarea pe care a luat-o terorismul în țară, bisericile din Burkina Faso apelează la Comunitatea internațională. În acest sens, a fost lansat un lanț de rugăciune. Haideți să susținem pe frații noștri burchinezi!

De când s-au întețit atacurile jihadiste din nordul țării, Burkina Faso este zguduită de o criză umanitară fără precedent. Întreaga polulație este afectată de acest lucru. Totuși, în ultimele luni, acestea au fost îndreptate intenționat împotriva creștinilor. «Este un fenomen nou în această țară, în care există o cultură a toleranței interreligioase, care este cu totul specială în Sahel», afirmă Illia Djadj, expertul de la Porți Deschise responsabil pentru Africa de Vest. «Dacă Burkina Faso se scufundă în haos, acest fapt se va lăsa cu repercusiuni asupra întregii regiuni.»

În 2019, pe parcursul a opt atacuri organizate, au fost omorâți 27 de creștini. Zeci de biserici au fost închise în nordul țării, ca să fie prevenite alte atacuri. Un număr necunoscut de pastori împreună cu familiile lor au fost răpiți și se află încă în captivitate. Conform rapoartelor, au fost alungați aproape 290 000 de oameni. 330 000 de copii nu mai frecventează școala.

Ce se va întâmpla cu miile de familii, care au fost nevoite să-și părăsească brusc satele, fără posibilitatea de a lua ceva cu ele? Cum ar trebui să supraviețuiască toate aceste familii, cărora agresorul le-a interzis pur și simplu să-și cultive pământurile? Dacă nu se va întreprinde nimic în acest sens, există pericolul instalării unei crize umanitare fără precedent în regiunea Sahel și în regiunea de Nord-Centru.

În mijlocul acestei incertitudini, Federația Bisericilor și Misiunilor evanghelice (FEME) din Burkina Faso a apelat săptămâna aceasta la Comunitatea internațională, ca să atragă atenția acesteia asupra situației creștinilor din nordul țării, care devine din ce în ce mai precară. Prin acest «Apel din Ouagadougou» Organizația trage un semnal de alarmă, solicitând urgent atât ajutor umanitar, precum și ajutor militar.

În același timp, în data de 18 septembrie, FEME a inițiat un lanț de rugăciune, caruia i se puteau alătura, de asemenea, creștinii din Occident. Să ne rugăm pentru frații și surorile noastre din Burkina Faso!

(În imagine: Pastori strămutați într-o tabără de refugiați din Kaya, situată la 100 km Nord-Est de Ouagadougou)