2019-10-29. Aproape 50'000 de creștini stau în mijlocul conflictului dintre Armata kurdă, Armata siriană și cea a Turciei. Ei au nevoie de se sprijinul și rugăciunea noastră.

Străzile orașului sirian Qamischli, apropiat de granița Turciei, s-au golit brusc, când în după-amiaza zilei de 9 octombrie au răsunat primele explozii. De atunci, se pare că viața a încetat. Bombele cad fără să facă diferență intre soldați și persoanele civile sau între posturile armate și magazine.

Până acum, se estimează că cel puțin 90 de familii creștine din Qamischli au fugit, în timp ce altele se află încă în oraș. Un pastor a vizitat o familie creștină, a cărei casă a fost bombardată. «Fadi, tatăl, a fost rănit. Soția sa a fost grav rănită la coloana vertebrală și ar putea rămâne paralizată, dacă nu se operează. Ambii copii sunt complet îngroziți. Casa și magazinele învecinate au fost distruse. Vinerea trecută, seara, a fost lovită cea mai mare brutărie», relatează păstorul. Locuitorii sunt neajutorați.

În mijlocul climatului de teroare, amenință să se instaleze un alt pericol înspăimântător, anume acela că membrii Organizației Satului Islamic ar putea să evadeze din închisori. Conform indicațiilor Forțelor Armate, sute de deținuți ar fi putut evada. Populația este înfricoșată de atacurile teroriste, întrucât, după evadare, combatanții ar putea unelti în mod special împotriva creștinilor și împotriva populației yazidi. Familiile creștine rămase, afirmă: «Fie ca Dumnezeu să ne conducă, ca în această situație dificilă să facem ceea ce trebuie făcut.»

Partenerii noștri locali au început deja să acorde ajutor umanitar: asistență medicală celor răniți, împărțirea de produse alimentare și haine, susținere în cazurile de stres post-traumatic etc. În toate felurile posibile, aceștia caută să intervină atât pentru creștinii celor care au rămas pe loc, cât și pentru cei care au evadat.

(În imagine: Un membru al bisericii distribuie în Qamischli ajutor de urgență în forma bonurilor de masă)