2019-11-07. Ebrahim Firouzi a fost eliberat din închisoare în data de 26 octombrie. Totuși, el trebuie să ispășească încă doi ani de exil în Sarbaz, oraș apropiat de granița pakistaneză, aflat într-o poziție dezavantajată.

Creștinii iranieni se bucură de o veste foarte bună: «Suntem fericiți că Ebrahim Firouzi a fost eliberat din închisoare. Vă rog să vă rugați pentru fratele nostru drag, care a stat peste cinci ani în închisoare. În curând, va ispăși și restul de pedeapsă: doi ani de exil intern.»

Da, ne bucurăm împreună cu frații noștri din Iran. Împreună cu ei, le mulțumim tuturor celor care, de-a lungul acestor ani lungi și plini de suferință, s-au rugat pentru Ebrahim. Îi suntem mulțumitori lui Dumnezeu că Ebrahim este în stare bună de sănătate. Eliberarea sa era planificată pentru anul 2020. În data de 26 octombrie, directorul închisorii din Karaj a vrut să-l trimită pe Ebrahim în Sarbaz, direct în exil. Totuși, a primit o permisiune provizorie de libertate, ca să poată obține din nou documentele, pe care serviciile secrete iraniene le-a confiscat în timpul aretării sale. Pentru timpul petrecut în exil, a trebuit să-și găsească singur un adăpost și un loc de muncă.

Tânărul în vârstă de 34 de ani și-a petrecut mai mult de șapte ani în spatele gratiilor! Acest creștin de proveniență musulmană a fost arestat deja de trei ori. Ultima lui arestare a avut loc în august 2013. Pe atunci, a fost condamnat la un an de închisoare și doi ani de exil, din cauza «propagandei împotriva Republicii islamice Iran, a răspândirii Evangheliei și a gestionării unei pagini web creștine». În loc ca la data stabilită acesta să fie eliberat, Ebrahim a fost adus din nou în fața tribunalului, în martie 2015, fiind condamnat pentru încă cinci ani, din cauza «acțiunilor îndreptate împotriva siguranței naționale și a coluziunii cu grupurile din străinătate».

Iranul, pentru care islamul de tip șiit reprezintă religia de stat, consideră creștinismul ca pe o influență vestică dăunătoare. Creștinii de proveniență musulmană sunt în mod special urmăriți și persecutați.

În data de 25 septembrie, trei creștini Asghar Salehi (43), Mohaammadreza Rezaei și un alt creștin de proveniență musulmană au fost condamnați din cauza credinței și a activităților religioase la șase luni de închisoare. Judecătorul a respins declarația lui Asghar. El l-a avertizat că va fi supravegheat și că îl vor constrânge să suspende toate activitățile de natură creștină. În data de 13 octombrie, tribunalul iranian a condamnat pe alți nouă creștini la cinci ani de închisoare din cauza «acțiunilor îndreptate împotriva siguranței naționale». Toți aceștia sunt de proveniență musulmană.

Sursă: Concernul Orientului Mijlociu

(În imagine: Închisoarea Evin din Teheran)