2019-11-19. Cu ceva mai mult de 30 de ani în urmă, lumea și-a îndreptat privirea spre Germania: «Zidul», simbolul cel mai evident al separării Estului de Vest, a fost dărâmat. În special în ceea ce privește situația celor două Coree, în a cărei parte de nord creștinii sunt persecutați în modul cel mai dur, acest eveniment este până astăzi dătător de speranță.

Considerat de multă lume imposibil, sfârșitul separării Germaniei și a Europei s-a realizat cu o rapiditate uimitoare. Totuși, numeroasele rapoarte din mass-media au lăsat un aspect nemenționat: De-a lungul mai multor ani, oamenii din toată lumea s-au rugat exact pentru acest lucru. În 1982, Porți Deschise a inițiat o campanie de rugăciune pentru Uniunea Sovietică. Peste tot în lume, oamenii s-au rugat pentru sfârșitul reprimării prin comunism. Un colaborator nigerian de la Porți Deschise își amintește: «În Universitatea noastră, au avut loc întâlniri de rugăciune, în care ne-am rugat special pentru căderea Zidului Berlinului.»

Încet, dar sigur, au început să se schimbe lucrurile. Începând cu 1987, o mulțime de deținuți au fost eliberați din cauza credinței lor, din lagărele de muncă și din celulele de închisoare. În contextul reformelor, datorate Secretarului General al Partidului Comunist de odinioară, Gorbaciov, a fost posibil, prin intermediul serviciilor poștale obișnuite din 1988, expedierea a zeci de mii de Noi Testamente către creștinii din Uniunea Sovietică. În noiembrie 1989, a început, în sfârșit, dărâmarea Zidului Berlinului. Un membru al echipei Porți deschise povestește: «Colegul meu și eu am urcat direct în mașină și am plecat spre Berlin, ca să luăm parte la acest eveniment epocal. Ce bucurie imensă, ce răspuns la rugăciune! Acum mă rog pentru Coreea de Nord. […] În Berlin a căzut Zidul, Dumnezeu poată să facă asta și în Coreea!»

În Coreea, o asemenea evoluție pare a fi imposibilă. Totuși, oameni ca Hannah* experimentează cum Dumnezeu răspunde la rugăciuni. Li s-a permis evadarea din țara natală spre Coreea de Sud. De câteva luni, a avut posibilitatea să întâlnească pe câțiva dintre cei care s-au rugat, care, de foarte mulți ani, îi sprijinesc pe creștinii din Coreea de Nord. Ea ne-a scris de curând: Dumnezeu a deschis ușile închisorilor pentru apostolul Petru și Paul. Într-o anumită măsură, familia mea a experimentat aceeași minune, ca ușile închisorilor să se deschidă și cătușile să cadă. Îl lăudăm pe Tatăl nostru ceresc, care a ascultat rugăciunile noastre din închisoare.

*Pseudonim

(În imagine: Punct de frontieră dintre Coreea de Nord și cea de Sud)