2019-12-20. Republica Centrafricană se reface greu după războiul civil, care a forțat țara să îngenuncheze și în multe vieți și familii a lăsat urme foarte dureroase. În această situație foarte dificilă, creștinii se ridică, ca să aducă o nouă speranță.

Cu ocazia unei călătorii din luna noiembrie, doi membri ai echipei de la Porți Deschise din Elveția s-au întâlnit cu pastorul Richard în Bossangoa. El se implică activ în programele comunitare, datorită cărora creștinii locali își pot construi o nouă viață.

Rebelii Séléka, majoritar musulmani, au comis în timpul războiului civil fapte oribile. Ei s-au retras la o distanță de doar 60 km de Bossangoa, însă populația rămâne în stare de alertă maximă. Din cauza situației persistente de nesiguranță, încă mai sosesc persoane strămutate din orașele apropiate.

Richard povestește prin ce a trecut: «Fratele meu a condus un grup de autoapărare în timpul evenimentelor dramatice din 2013. Aceasta a condus la represalii grave. Rebelii Séléka mi-au omorât fratele și au încercat să mă omoare și pe mine. Am fugit și ne-am ascuns opt luni de zile în savană.» Richard a fost puternic traumatizat. El și-a pierdut toată speranța și s-a simțit «ca mort». Era plin de resentimente și a vrut să se răzbune.

Apoi, echipa de la Porți Deschise a plecat spre Bossangoa, ca să ofere consiliere centrată pe traumă și să pună pe picioare proiecte de reabilitare. Pastorii și victimele, în mod special văduvele, au fost susținute în acest sens.

Această școlarizare i-a deschis ochii lui Richard, l-a ajutat să se refacă și să capete speranță. Acum este pe deplin convins! Împreună cu alți pastori, a înființat o Asociație numită «Constructorii», inspirat din Neemia 2:18: «Ridicați-va, haideți să zidim!». Richard explică: «Suntem constructori aflați într-un serviciu complex.» Grupul nu organizează doar seminare pentru oamenii traumatizați, dar se implică, de asemenea, în acțiuni de consolidare a proiectelor de dezvoltare în domenii precum: creșterea vitelor, agricultură, farmacie, sanătate.

Richard are, de asemenea, viziunea să înființeze un orfelinat. Familiile din zonă primesc deja în familiile lor copii orfani. Păstorul însuși a acceptat unsprezece persoane de proveniență musulmană. Aceștia erau pe fugă, de când familiile lor i-au forțat să plece, și au venit pe jos dintr-un oraș aflat la 85 km depărtare. Ei sunt primii musulmani, care au fost primiți aici după criza din 2013-2014. Pastorul Richard își asumă un risc imens. El a explicat comunității, că prin aceasta urmează exemplul dragostei lui Isus. Isus ne cere să fim ospitalieri.

La sfârșitul vizitei, Richard a spus călătorilor noștri: «Prezența voastră a fost o încurajare pentru noi. Am auzit că cei „albi“ se roagă pentru noi, dar am avut dubii cu privire la acest lucru. Acum știm că voi ne iubiți. Rugați-vă în continuare pentru noi! Povestiți comunităților voastre cum Dumnezeu ne-a reabilitat, că este o consecință a rugăciunilor voastre. Vizita voastră ne-a făcut bine, ne-a consolat.»

*Pseudonim

(În imagine: O văduvă cu copilul ei, aflată în ZAR, susținut de proiectele de la Porți Deschise)