2020-01-16. Bahrom Kholmatov s-a bucurat de anul 2020: Eliberarea sa era prevăzută pentru primăvară. În mod nesperat, pastorul a fost eliberat cu trei luni mai devreme din închisoare!

«La mulți ani în Noul An care vine!» Urările de An Nou au, de această dată, o semnificație mai profundă. Pentru el, 2020 va fi, neîndoielnic, un an mai bun decât 2019, 2018 și 2017! Pastorul a executat pedeapsa cu închisoarea la 350 km depărtare de familia sa. Spre marea sa uimire, a fost eliberat în data de 18 decembrie 2019, fără explicații.
La ieșirea din închisoare, și-a exprimat imediat bucuria și mulțumirea: «Doresc să le mulțumesc din toată inima tuturor celor care m-au sprijinit și s-au rugat pe mine, pentru familia mea și pentru biserica din care fac parte.»

Anul trecut, Porți Deschise a organizat o acțiune de încurajare prin scris, în folosul lui Bahrom. Soția sa a primit scrisori de încurajare din toată lumea. Mulți s-au rugat pentru eliberarea sa în timp ce pastorul se găsea încă închisoare.

«Pe parcursul acestor trei ani, am simțit rugăciunile voastre. Acestea m-au ajutat să rămân puternic. Datorită lor au fost încurajați soția și copiii, dar și membrii bisericii mele, care au fost nevoiți să se descurce fără pastor și care au fost urmăriți de autoritățile din clădirea noastră. Rugăciunile voastre ne-au ajutat să facem față tuturor acestor greutăți și să creștem spiritual. Vă sunt profund recunoscător, adăugă Bahrom.»

Bahrom Kholmatov a fost arestat în biserica sa, în timpul unei razii nemiloase a poliției secrete. A fost condamnat din cauza «acțiunilor extremiste și pentru instigarea la ură religioasă», din cauza cântărilor de laudă, a căror conținut «incită poporul la răsturnarea guvernului», conform interpretărilor funcționarilor. Familia lui Bahrom, prietenii și membrii bisericii au fost amenințați de către funcționari, în caz că ar fi dat la iveală detalii legate de caz, de proces sau de arest. El însuși a fost în detenție solitară și nimeni, în afară de soția sa, nu a avut voie să-l viziteze.

(În imagine: Pastorul Bahrom Kholmatov împreună cu fiul său Firus în anul 2017)