2020-03-05. Iarna și începutul primăverii sunt perioade deosebit de dure pentru populația nord-coreeană, iar creștinii reprezintă categoria populației ce a mai expusă în acest sens. Rezervele de alimente și bunurile esențiale sunt consumate deja, iar noua recoltă încă nu este disponibilă.

Clasificarea populației în grupuri sociale, numită «songbun», produce discriminări puternice. Cetățenii, clasificați drept «fideli» (28%), «indeciși» (45%) sau cei «ostili» (27%) sunt tratați diferit în domeniul sănătății, al muncii, chiar și în domeniul alocării alimentelor. Aproximativ 300’000 de creștini aparțin ultimului grup, considerat a fi antiguvernamental. Se estimează că zeci de mii de creștini sunt arestați în lagăre de concentrare. În cazul unei epidemii, nu pot spera la niciun fel de tratament.

Granița cu China este închisă
În plus, granița cu China este de curând închisă, ca să fie împiedicată epidemia de coronavirus. Prezența militară a fost intensificată. În felul acesta, nu au mai fost transportate produse alimentare, medicamente și materii prime pentru fabricile din țară. Prețurile au crescut simțitor. Deficitele se fac simțite. Un diplomat nord-coreean de odinioară afirmă: «Odată cu izbucnirea bolii infecțioase, medicamentele sunt raționalizate chiar și pentru elită». Chiar și serviciile prestate de Porți Deschise în folosul creștinilor nord-coreeni sunt afectate.

O țară total dezinformată
În majoritatea țărilor, Serviciile Medicale Naționale informează populația și se iau măsuri de precauție. Nu este însă și cazul obscurei Corei de Nord. Oficial, în țară nu s-a confirmat niciun caz de contagiune. Totuși, provincia Nordpjöngjang a raportat, în data de 7 februarie, că cinci oameni ar fi decedat în urma stărilor febrile acute. Guvernul neagă cum că Coronavirus ar cauza morții acestor oameni. Totuși, Ministerul Sănătății din Coreea de Nord indică faptul că oamenii, care sunt suspectați de infecție, din cauza febrei sau tusei, trebuie tratați în regim de carantină.

În caz că epidemia din Coreea de Nord se va confirma, repercusiunile vor fi mult mai dezastruoase decât în țara învecinată China. Fără instalații sanitare adecvate și fără suficiente medicamente, Coreea de Nord nu ar fi in stare să asigure asistența medicală necesară.

În trecutul apropiat, holera și tuberculoza au cauzat moartea multor oameni vulnerabili. Timothy Cho*, un supraviețuitor, care s-a refugiat din Coreea de Nord, își amintește: «Am fost unul dintre copiii străzii infectat cu holeră. Am fost sortit pieirii, fără îngrijire și mâncare.»

*Pseudonim

(În imagine: Copil al străzii în Coreea de Nord)