rca

Devastată de criza doi ani şi jumătate, Republica  Centrafrica  se re-așează progresiv pe fundamente mai sănătoase.

 În data de 19 August 2015 la sediul Naţiunilor Unite din Geneva, Nicolas Guérékoyamé-Gbangou (Preşedintele  Alianţei Evanghelice Centrafrica), Dieudonné Nzapalainga (Arhiepiscop din  Bangui) şi Oumar Kobine Layama (Preşedintele Consiliului  Islamic  Centrafrica) au primit un premiu pentru rolul important pe care l-au avut în reconcilierea naţională. În plin conflict, cei trei lideri şi-au unit vocile şi au chemat atât creştinii cât şi musulmanii la o coexistență pașnică. Mesajul lor s-a opus extremiştilor din toate părţile: „Dacă vor comite violenţe în numele unei religii, noi ne vom disocia de un asemenea comportament. Libertatea religioasă trebuie să fie o realitate.”

În capitala Bangui se reiau activităţile şi viaţa revine la normal, inclusiv în zona populară care devenise o zonă de fărădelegi la adresa creștinilor. Aceștia, ei au plătit un preț scump, acesta constând în vieţi omenesti și traume, din cauza atrocităților comise de Seleka. 

„Vedem o nouă diversitate a populației. Aş vrea să reamintesc că în apogeul crizei l-am găzduit pe imam-ul Layama. Mii de musulmani au fost găzduiţi în Biserici şi creştini şi-au găsit refugiul în moschee”, subliniază Dieudonné Nzapalainga.

Republica Centrafrica a ieșit din criză în timpul preşedintelui de tranziţie Catherine Samba-Panza şi se pregăteşte de alegeri pentru data de 18 Octombrie.

(Poza :cei trei care au avut rolul principal in reconcilierea nationala premiati de ONU)