2020-03-19. În timp ce izbucnirea epidemiei de COVID-19 a afectat în mod drastic Coreea de Sud și China, Coreea de Nord neagă, ca și mai înainte, cu încăpățânare, cum că pe teritoriul ei ar exista cazuri de îmbolnăvire.

Există foarte puțini doctori specialiști în Coreea de Nord, iar populația este nevoită să plătească des serviciile medicale, deși, oficial, asistența medicală este gratuită. De regulă, dacă cineva se îmbolnăvește, un membru al familiei merge spre «Jangmadang» (Piața neagră), încercând să caute pe cineva care comercializează medicamente, care însă adesea nu sunt marcate ca atare. Pe baza simptomelor descrise, vânzătorul dă un «sfat medical» și vinde medicamentul, despre care însă niciuna dintre părțile implicate nu știe, dacă într-adevăr poate ajuta.

Din această pricină, creștinii nord-coreeni solicită mâncare și medicamente. Ca reacție la aceasta, Porți Deschise, cu sprijinul multor creștini, livrează medicamente, care conțin atât etichetarea, cât și prospectul cu privire la întrebuințarea lor corectă – un câștig uriaș pentru Biserica subterană.

Din rândurile lor, provine și această consemnare-compliment, pe care Porți Deschise a primit-o, ca reacție la o asemenea livrare: «Chiar dacă iarna friguroasă a sosit, inimile noastre sunt pline de căldură și pasiune. Așa cum lumina soarelui luminează printre crăpăturile [unui perete] și încălzește, tot așa suntem și noi atinși de dragostea și căldura voastră, care ne umple inimile. [...] Vă mulțumim pentru sacrificiul, pentru căldura și pentru grija voastră [...] Ne dăm toată silința să-L slujim cu credincioșie pe Dumnezeu și să trăim pentru El.»

John Choi*, un refugiat nord-coreean de altădată, ne reamintește: «Rugăciunile și sprijinul pentru creștinii secreți trebuie să continue, iar noi trebuie, prin intermediul tuturor canalelor care ne stau la dispoziție, să luăm în considerare nevoile lor. Cel puțin, canalul rugăciunii este tot timpul deschis.»

Chemare la rugăciune
Ținând seama de situația mondială actuală și de teama legată de răspândirea virusului Corona, vrem să ne mobilizăm în rugăciune.

Creștinii prigoniți ne învață să ne îndreptăm privirea la Isus, indiferent de felul în care arată împrejurările. Speranța noastră în Dumnezeu nu ține de împrejurări, iar încercările trebuie să ne motiveze să ne bazăm tot mai mult pe El.

Să cugetăm la acest lucru, mai ales acum, când lumea din jurul nostru este copleșită de teamă. Să rămânem statornici în credință și să nu ne pierdem speranța: «Dumnezeul speranței să va umple cu toată bucuria și pacea pe care o dă credința, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiți plini de nădejde.» Romani 15:13

*Pseudonim

(În imagine: Vânzările de pe străzile din China, în apropiere de granița cu Coreea de Nord)