02-07-2020. Deșertul doctrinal se întinde peste șapte decenii, trei generații de creștini l-au străbătut. Coreea de Nord pare să fie captivă propriei ideologii, însă Biserica a supraviețuit persecuției. Mai mult decât atât, ea crește datorită credincioșiei lui Dumnezeu.

Viața lui Hea Woo este strâns legată de istoria recentă a țării sale. Acum exact 70 de ani, în data de 25 iunie 1950, a izbucnit războiul dintre cele doua Corei. Hea Woo s-a născut în 1940. Ea își amintește: «Satul nostru se afla exact pe linia frontului, la granița dintre Nord și Sud. Soldații nord-coreeni au venit foarte rapid și ne-au cerut tuturor să plecăm. Mama mea, sora mea și eu, ne-am îndreptat către granița chineză. Am fugit în timpul nopții și ne-am ascuns în timpul zilei de bombele americanilor. A durat două luni până am ajuns la graniță. Am avut o frică groaznică: oamenii mureau de foame, de epuizare sau din cauza bombelor. Nu l-am mai văzut pe tatăl meu niciodată. El a fost doctor în armată.»

Peninsula Coreeană a fost împărțită încă din 1945: Statele Unite au sprijinit Sudul, în timp ce Uniunea Sovietică ocupase Nordul. Timp de trei zile, Seulul a fost cucerit de Armata Nordului. Circa 1200 de creștini au murit martirizați, unii dintre ei chiar fiind îngropați de vii; 30 dintre ei au fost omorâți, când au căutat să apere clădirea unei biserici; alți 500, pentru că au făcut publică credința lor. Alții, au fost arestați, fiind puși în fața alegerii: renegarea lui Cristos sau moartea. Bisericile au fost constrânse să serbeze servicii divine în cinstea Nordului. Pastorii care nu au lăudat în predicile lor Regimul, au fost eliminați. În Pyongyang, în Nord, creștinii, care se aflau de partea trupelor inamice și care s-au luptat pentru libertatea religioasă, au fost executați. Linia fontului a rămas în mijlocul Peninsulei până la armistițiul din data de 27 iulie 1953.

Într-una din zile, Hea Woo a observat că mama ei purta un lănțișor cu o cruce. «Ce este asta, mamă?» Aceasta a ascuns imediat lănțișorul si a spus: «Taci și nu spune nimănui!» Hea Woo a păstrat secretul. «După mulți ani, mi-a fost clar că mama mea a fost creștină.»

După război, nici una dintre cele 3000 de biserici din Coreea de Nord nu avut voie să fie folosită pentru servicii divine. Creștinii se aflau în fața unei alegeri: să fugă din țară, să-și țină credința secretă sau să se lepede de ea. Mulți dintre ei, au păstrat-o în secret. În felul acesta, mulți supraviețuitori ai războiului au rămas credincioși și, prin harul lui Dumnezeu, mulți dintre copiii lor au devenit credincioși. Hea Woo a auzit pentru prima dată de Isus, în 1990, de la soțul ei. El a decedat în închisoare, după șase luni de la arestare, pentru că era creștin. În cele din urmă, Hea Woo, la fel ca mulți nord-coreeni, fugise în China, unde, într-un adăpost pentru refugiați, a întâlnit creștini. «Faptul că am acceptat Evanghelia, nu are nici o explicație: mama mea și soțul meu s-au rugat pentru mine. Sunt convinsă de acest lucru.» Hea Woo a fost arestată și trimisă înapoi în Coreea de Nord. Ea a petrecut mai mulți ani într-un lagăr de muncă oribil. Însă ea a știut că Dumnezeu nu o va lăsa de izbeliște. I-a auzit vocea în mod real, a experimentat vindecarea Lui și a condus chiar pe cinci deținuți ca credința în Isus.

Mulți nord-coreeni au auzit pentru prima dată de Evanghelie într-un adăpost pentru refugiați. După aceea au adus vestea bună în familiile lor din Coreea de Nord și așa Biserica lui Dumnezeu crește în continuare, până în ziua de astăzi.

(În imagine: Hea Woo a fost închisă într-un lagăr de muncă)