16-07-2020. Ei se aflau la conducerea unei rețele de biserici-de-casă din Iran, unde convertirea la creștinism este considerată a fi o infracțiune. Curajul arătat pentru acest lucru se plătește prin pedeapsa cu închisoarea, însă Dumnezeu are o veste bună pentru ei.

«Creștinii iranieni solicită rugăciune pentru cei trei creștini din Rasht, a căror recurs împotriva pedepsei de 10 ani cu închisoarea a fost respins.» Această solicitare a fost comunicată de către creștinii iranieni în mai 2018, întrucât ei au știut că pot conta pe comunitatea creștină internațională. Cu credința în Dumnezeu, aceștia au avut încredințarea că rugăciunile lor vor fi ascultate.

Vestea bună a venit în data de 22 iunie: pedeapsa cu închisoarea pronunțată împotriva pastorului Yousef Nadarkhani și Zaman (Saheb) Fadaie a fost redusă la șase ani. Sentința pronunțată împotriva lui Mohammadreza (Yuhan) Omidi a fost redusă la doi ani; eliberarea lui este prevăzută pentru luna iulie. Nu se știe încă în ce fel se va hotărî în privința celui de-al patrulea membru al bisericii. Yasser Mossayebzadeh a fost în același timp arestat și condamnat.

Prietenii acestor creștini pot răsufla uşuraţi în ceea ce priveşte elibeararea iminentă a lui Yuhan. Bineînțeles că se bucură cu privire la reducerea pedeapsei lui Yusef și Saheb. Totuşi aceștia speră în continuare ca frații lor să fie achitați de orice acuzație legată de practicarea pașnică a credinței.

Pastorul Yousef Nadarkhani a fost aretat în mod violent împreună cu soția sa Tina în Rasht (2016), la fel și Saheb, Yuhan și Yasser. După procesul, care avut loc în iunie 2017, acești patru bărbați au fost condamnați la zece ani de închisoare. Motivul acuzării a fost «Acțiunea împotriva siguranței naționale prin propagarea bisericilor-de-casă și prin promovarea sionismului creştin.» Mai mult decât atât, Yusef și Yuhan au fost condamnați la doi ani de exil în sudul țării. Hotărârea judecătorească a fost confirmată în mai 2018, după primul recurs, însă prin rejudecarea din mai 2020 pedepsele au fost reduse. Se pare că se vor lua în considerare anumite opțiuni juridice în vederea unui nou recurs.

Să ne gândim nu doar la creștinii din închisoare, ci și la familiile lor, pentru care arestarea este foarte dură. Aceștia au de luptat cu multe probleme, cum ar fi dificultățile financiare, vulnerabilitatea, înjosirea, separarea etc. Însă cel mai mult au de suferit copiii, care sunt nevoiți să crească fără tată. Un alt creștin a spus după eliberare: «Fiul meu era așa de mic, încât începuse să mă uite.»

Acești ani sunt dificili pentru cei care stau după gratii și par a fi pierduți pentru totdeauna. Însă Dumnezeu folosește acest timp și pe acești deținuți creștini, ca să răspândească și altora Evanghelia. Un creștin care, de asemenea, a trebuit să ispășească pedeapsa cu închisoarea, spune: «Dumnezeu a fost cu mine și au am avut posibilitatea să-I împărtășesc dragostea în acest loc întunecat.» Creștinii iranieni în închisoare și familiile lor sunt foarte recunoscători pentru faptul că creștinii din întreaga lume se gândesc la ei. Rugăciunile lor înseamnă pentru ei foarte mult și ei sunt foarte mulțumitori pentru acest lucru.

(Sursă: Middle East Concern, în imagine: pastorul Nadarkhani împreună cu soția sa, cu membrii familiei și prietenii, în ziua eliberării, 08.09.2012)