12-08-2020. Violența și omorârea creștinilor în Nigeria continuă

Matthew patrula în seara aceea împreună cu secretarul bisericii, ca să supravegheze starea de lucruri din sat, în vederea iminenței unui atac. În drum spre casă, el a fost împușcat. În dimineața următoare, locuitorii satului au luat-o pe soția lui și au condus-o spre locul tragediei. «L-am văzut pe soțul meu mort, mormântul era deja săpat. Eram în stare de șoc. Mi-am îmbrățișat fiica și am plâns, relatează Rose*.» 22 de morți, zeci de răniți, 163 de case incendiate, peste o mie de persoane pe fugă. Acesta este bilanțul celor mai recente atacuri, care au avut loc în statul federal Kaduna între 10 și 12 iulie.

Una dintre ONG-urile societății civile nigeriene, conduse de către o creștină-criminolog, a publicat de curând un raport, care se bazează pe relatările detaliate și pe declarațiile martorilor. Acesta arată că marea majoritate a nenumăratelor victime, înregistrate între ianuarie și iunie 2020, au fost omorâte de către păstorii Fulani, care sunt, în mare parte musulmani. Acești crescători de animale au fost radicalizați, ca să atace, cu precădere, comunitățile creștine din zonele rurale din regiunea Middle Belt, unde se practică, în principal, agricultura. Alte omoruri în rândul creștinilor sunt atribuite grupurilor islamice radicale, precum Boko Haram în Nord-Est și Statului Islamic în Africa de Vest (ISWAP).

În Indexul Mondial de Persecuție 2020, Nigeria se află pe locul 12 și a cincea oară la rând Nigeria este țara, în care majoritatea creștinilor sunt omorâți din cauza credinței lor.

«Polițiștii, care ar trebui să se asigure ca interdicția de ieșire să fie respectată, nu mai erau de găsit, atunci când au început atacurile», relatează mai mulți martori, la fel și mass-media și diverse ONG-uri. Directorul ONG-ului «Solidaritatea creștină la nivel global (CSW)» consideră: «Suntem consternați de atitudinea forțelor de securitate, care nu au împiedicat grupurile înarmate să terorizeze populația civilă pe parcursul a trei zile consecutiv.» Și adaugă, în continuare: «Violența susținută și pierderea de vieți omenești sunt indicii ale unui eșec de durată sau a lipsei de voință din partea autorităților, ca să să-și protejeze toți cetățenii în mod eficient și nepărtinitor.»

Una din ONG-urile nigeriene este alarmată: «Numărul fetelor și femeilor necăsătorite, care au fost răpite de către musulmanii radicali, este în ascensiune. Acestea sunt exploatate la sclave sexuale sau căsătorite cu forța și convertite la Islam.» În decembrie 2019, Departamentul de Stat al SUA a pus Nigeria pe lista de supraveghere a țărilor, care comit sau tolerează încălcările grave ale libertății religioase.

* Pseudonim

(În imagine: Groapă comună pentru 9 creștini într-un sat din Nigeria)