21-08-2020. De 20 de ani, pastorul Adane* conduce o biserică în creștere din Estul Etiopiei, la graniță cu Somalia, regiune populată în mare parte de musulmani. Marea majoritate a membrilor bisericii sunt musulmanii de altădată, fapt care conduce la tensiuni într-un context puternic marcat de Islam.

La începutul acestui an, în drumul său spre casă, pastorul Adane conducea mașina pe lângă o moschee. El relatează: «Trei bărbați au venit în întâmpinarea mea și au început să mă întrebe: „De ce faceți acest lucru religiei și poporului nostru?”» Și înainte de acest incident pastorul Adane a primit telefoane amenințătoare cu aceleași întrebări. «Am răspuns că nu pricinuit nimănui nici un rău.» Totuși, bărbații l-au trântit la pământ. «Unul dintre ei a țipat, „Călcați-l în picioare, călcați-l!” M-au călcat cu picioarele peste cap, peste ureche și m-au rănit foarte tare.»

În ziua următoare, fiul de șase a lui Adanes a fost forțat la școală de câțiva tineri să înghită un capac de la pix. Adane povestește: «Imediat ce am ajuns, băieții au reușit să fugă. Aceștia erau copiii bărbaților [care m-au atacat].»

Tatăl și fiul au plecat împreună spre spital. Cu ajutorul medicamentelor, copilul a reușit să elimine capacul de la pix, însă Adane a suferit daune ireparabile la una dintre urechi. A avut nevoie de aparat auditiv, pe care nu și l-a putut permite nici el, nici biserica din care face parte. Porți deschise a putut pune la dispoziție mijloacele necesare pentru tratament și pentru aparatul auditiv, de care are nevoie, însă Adane este conștient de riscul iminent al altor atacuri.

Din cauza pandemiei de coronavirus, biserica condusă de pastorul Adane s-a confruntat cu dificultăți suplimentare. În timp ce bisericile, ca urmare a cerințelor impuse de stat, au rămas închise, nu a putut nimeni să vină la închinare. Totuși, colecta duminicală reprezintă fundamentul finaciar al bisericii. Mulți dintre musulmanii de odinioară au ajuns, din cauza convertirii la creștinism, șomeri și lipsiți de orice resurse materiale; chiar și colaboratorii sunt plătiți din donații. «Nu am mai putut să mai plătim pe pastori și evangheliști», ne relatează pastorul Adane.

Când statul a început să distribuie ajutor celor nevoiași, creștinii au fost excuși de la această acțiune în mod intenționat: «În mod special, dacă este vorba de musulmanii de odinoară. Membrilor bisericlor protestante nu li s-a oferit nimic. Am interogat pe membrii noștri, atât pe cei din zonele rurale, cât și pe cei din cele urbane, însă nici unul dintre aceștia nu au primit nici un fel de sprijin.» Și pe deasupra, tot în această perioadă, anumiți musulmani, au făcut presiuni asupra proprietarului locuinței închiriate de pastoprul Adanes, așa încât acesta, în cele din urmă, a fost nevoit să se mute într-o locuință nouă, într-un alt oraș.

În ciuda sentimentului de a fi copleșit de aceste provocări, Adane s-a hotărât să aibă încredere în Cuvântul lui Dumnezeu. «În septembrie, anul trecut, Dumnezeu mi-a făcut două promisiuni: prima dintre ele se găsește în Apocalipsa 3:8, unde scrie: „Știu faptele tale: iată ţi-am pus înainte o ușă deschisă pe care nimeni n-o poate închide, căci ai puţină putere și ai păzit Cuvântul Meu și n-ai tăgăduit Numele Meu.” Și a doua, din Psalmul 91:1: „Cel ce stă sub ocrotirea Celui Preaînalt, se odihnește la umbra Celui Atotputernic”». Pastorul Adane spune: «Cuvintele Domnului sunt în inima mea. Dacă trebuie să trec prin aceste necazuri, încurajați-mă! Indiferent de situația în care mă găsesc, El are o soluție și El este adăpostul meu!»

Creștinii din diferite regiuni ale Africii, care au fost excluși de la acțiunea de ajutorare a statului pe perioada pandemiei, sunt sprijiniți de partenerii locali de la Porți Deschise.

(În imagine: După atac, pastorul Adane este nevoit să poarte un aparat audutiv)