28-08-2020. Pastorul Victor Bet-Tamraz și soția sa Shamiram au fost informați că ultimul lor apel împotriva sentinței nemiloase pronunțate de Tribunal a eșuat. Aceștia nu au văzut o altă cale de ieșire decât să părăsească Iranul.

Familia Bet-Tamraz este hărțuită de ani de zile de autoritățile iraniene. În ce constă motivul acestei persecuții? Au vestit Evanghelia musulmanilor și au organizat adunări de casă, care în Iran sunt strict interzise. Fiica lor Dabrina, care, la ora actuală, locuiește în Elveția, ne relatează: «De când autoritățile au închis biserica din Teheran (2009), tatăl meu a fost interogat în mod repetat, iar libertatea de acțiune i-a fost în mod drastic limitată.»

Au trecut deja mai mult de trei ani de zile de când Victor Bet-Tamaz a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar soția sa, doamna Shamiram, de mai mult de doi și jumătate, la cinci ani de închisoare. «Acest verdict este pentru părinții mei o adevărată tortură morală», se plânge Dabrina. După pronunțarea sentinței, cuplul a făcut recurs; apoi, au fost citați pentru mai multe audieri la Tribunal, care, din diverse motive, au fost mereu amânate. Starea încordată de așteptare din această perioadă a fost foarte apăsătoare.

Ultima ședință de judecată în recurs, care a fost planificată în data de 1 iunie, a fost anulată de Tribunal fără explicații. Au trecut șapte săptămâni lungi de incertitudine până când Victor, în data de 19 iulie, a primit informații de la avocatul său. Acesta le-a comunicat la telefon că apelul lor a fost respins de Tribunal și că nu vor mai avea loc alte audieri. În data de 11 august, Shamiram a primit o citație oficială în care i se cerea ca, pe parcursul a cinci zile, să se prezinte personal în închisoarea Evin, pentru a începe perioada de detenție.

Cu inima zdrobită, cuplul s-a hotărât să părăsească Iranul, ca să poată continua litigiul din străinătate. Sâmbăta trecută, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a sentinței de condamnare, Shamiram și soțul ei, fugit din Iran. Ce-i drept, Dabrina nu vrea să dezvăluie locul în care se află părinții ei, a confirmat însă faptul că sunt «sănătoși și în siguranță». Apoi, a adăugat că Shamiram și soțul ei sunt hotărâți să se întoarcă în Iran, atunci când pedepsele nedrepte cu închisoarea vor fi suspendate. «Ne rugăm pentru dreptate atât pentru părinții mei, cât și pentru toți credincioșii care suferă în închisori.»

În urmă, rămâne fiul lor, Ramiel Bet-Tamraz, membru al unei biserici de casă, care a fost condamnat la patru luni de închisoare, din cauza «propagandei împotriva sistemului» și care, în data de 27 februarie, a fost eliberat anticipat de acolo.

[Sursă și imagine© Copyright Article 18: Victor Bet Tamraz (65) și soția sa Shamiram (64)]