10-09-2020. Din cauza inundațiilor din Coreea de Nord de acum o lună de zile, situația de urgență s-a agravat foarte mult. Și, chiar dacă Regimul explică în continuare, cum că nu ar exista nici un caz de îmbolnăvire cu Covid-19, autoritățile se luptă împotriva răspândirii virusului, care este numit de nord-coreenii «boala psihică».

Oamenii pot fi bolnavi fără să știe acest lucru. Ei sunt, în mare parte, subnutriți. Atunci se întâmplă așa că mor subit. Unii dintre ei cad, pur și simplu, morți la pământ», ne explică Simon*, care lucrează cu nord-coreenii.

La începutul lunii august, ploi torențiale puternice au produs inundații în provinciile Hwanghae-Nord und Hwanghae -Süd, cele mai importante regiuni ale Coreii de Nord în care se cultivă orezul. Zeci de mii de ajutoare au fost trimise în regiunile afectate, ca să sprijinească evacuarea locuitorilor. Comisia Europeană presupune că, din cauza ploilor torențiale și a tornadelor, casele a mai mult de 5 milioane de oameni ar putea fi avariate. Catastrofa naturală pune în pericol recolta de orez, care amenință cu agravarea crizei umanitare. Conform evaluării ONU, mai mult de 40 % din populația este subnutrită și au nevoie de ajutor umanitar.

ONU s-a arătat pregătită să ofere ajutor de urgență în regiunile afectate de inundații, Coreea de Nord însă nu a acceptat ajutorul. În data de 14 august, șeful de stat Kim Jong Un a explicat că, din cauza pandemiei de coronavirus, Coreea de Nord va face față, fără sprijinul venit din străinătate, pagubelor produse de inundații, ca să evite în felul acesta, ca virusul să ajungă pe teritoriul țării.

Încă înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, creștinii „ascunși” din Coreea de Nord au putut să se întâlnească, luându-și măsuri maxime de protecție. Limitările suplimentare a libertății de mișcare fac aproape imposibile întâlnirile lor pe ascuns. Ca să fie oprită răspândirea bolii COVID-19, au fost înăsprite măsurile de siguranță la granița cu China, ceea ce a făcut mai dificilă acordarea ajutorului vital și a suportului spiritual, prin contactele întreținute cu creștinii de acolo. Datorită rețelelor subterane, în China, stau gata pregătite alimente, medicamente, haine pentru sezonul de iarnă, și alte provizii. Totuși, fratele Simon explică: «Înainte de toate, trebuie ca Dumnezeu să deschidă o ușă. Imediat ce oamenii vor putea ieși din țară, le vom pune la dispoziție resursele necesare supraviețuirii. De curând, am avut ocazia să le oferim ajutor de urgență. Așteptăm să vină următorul.»

*Pseudonim

(În imagine: O nord-coreeană caută iarbă și rădăcini, ca să poată pregăti ceva de mâncare)