24-09-2020. De curând, au fost eliberați circa 20 de creștini din Eritreea. Nu uităm însă că un număr cuprins între 1200 și 3000 de alți creștini sunt, în continuare, ținuți închiși în condiții oribile.

Informația a trecut aproape neobservată. În data de 9 septembrie, Guvernul eritreean a eliberat pe cauțiune în jur de 20 de creștini aflați în detenție de multă vreme, foarte probabil din cauza pandemiei de Covid-19. Această veste buna ne amintește de o nouă realitate. Eritreea este pe locul 6 în Indexul Mondial al Persecuției. Mii de creștini au fost arestați, pentru că nu au respectat legea emisă în 2002, care interzice serviciile divine practicate în afara Islamului sunnit sau a celor practicate în afara bisericilor ortodoxe, catolice și luterane.

Așa s-a întâmplat și cu Shiden*, care, împreună cu alți aproape 40 de creștini, a fost întemnițat în timpul unui serviciu religios. El a petrecut peste zece ani în trei închisori diferite, unde a fost expus căldurii insuportabile, condițiilor precare de igienă și ostilităților permanente, ca să îl determine să se lepede de credință. Prin actul abjurării credinței, s-ar fi putut pune capăt suferinței sale. Însă Shiden a rămas statornic convingerilor sale.

O data pe zi, îi erau împinse prin gaura ușii o ceașcă de ceai și o felie de pâine. Shiden se întreba adesea, dacă cuiva i-ar trece măcar prin minte faptul că se mai află în viață. Într-un final, a fost trimis, în mod neașteptat și fără nicio explicație, acasă. Familia sa a fost fericită la întoarcerea lui acasă, însă Shiden era distrus pe dinăuntru. Mama sa ne-a împărtășit: «Era foarte slăbit, când a fost eliberat, și se bâlbâia.» Shiden a căzut într-o depresie adâncă. Tânărului trecut de vârsta de 30 ani îi era greu să accepte că a ratat: studiul, cariera, căsătoria, paternitatea. Ar fi avut nevoie de terapie de reprocesare a traumelor, nu a avut însă parte de nici una.

Shiden încă nu realizat că anii de prigoana și cei petrecuți în închisoare nu au trecut degeaba. De fapt, au fost ani investiți, și Shiden în dragostea lui pentru Dumnezeu, a adunat o comoară în ceruri. Apostolul Pavel, care a fost, de asemenea, întemnițat, a scris: «Însă toate lucrurile care pentru mine erau un câștig, le consider ca o pierdere, de dragul lui Cristos.» (Filipeni 3:7) Să ne rugăm ca această declarație să prindă contur în viața lui Shiden.

În realitate, credința acestui creștin a rezistat calvarului fără să-i pricinuiască prejudicii, ba chiar a devenit mai puternică. Fratele său John împărtășește cu noi cuvintele lui Shiden: «Vreau să-I slujesc lui Dumnezeu până la moarte, iar mai târziu voi primi coroana dreptății, pe care mi-o va da Domnul în acea zi.»

*Pseudonim

(Ilustrație foto: Creștin eritreean la un antrenament biblic)