08-10-2020. Întâlniri secrete, raiduri în timpul serviciilor religioase, biserici subterane - majoritatea creștinilor tineri din China au cunoscut această realitate, până de curând, doar din povestirile creștinilor mai în vârstă.

La începutul anilor 2000, Biserica din China s-a putut bucura de o libertate destul de mare. Totuși, în ultimii ani, s-a schimbat ceva în această privință, mai ales o dată cu introducerea noii legi privind libertatea religioasă din anul 2018. De atunci experimentează și adolescenții prigoana mult mai direct. Multe grupuri de tineri au fost nevoite să-și organizeze reuniunile în subteran, stabilesc mereu alte puncte de întâlnire și s-au împărțit între ei, pentru că grupurile mici atrag mai puțin atenția.

Colegul nostru, Simon,* căuta să sprijine o biserică în timpul unei tabere de tineret, când poliția a efectuat un raid. «Toți participanții au fost nevoiți să prezinte actele de identitate, iar datele lor personale au fost înregistrate», ne relatează Simon. Activitățile taberei nu au fost suspendate, totuși adolescenții au fost răvășiți din pricina incidentului: «Unii au fot cuprinși de o frică mare, alții au fost derutați. Câțiva dintre ei, au fost foarte furioși pe polițiști.» Pastorul bisericii și Simon au stat împreună cu adolescenții până la miezul nopții, ca să poată analiza ceea ce s-a întâmplat. Și de câte ori nu a întors Dumnezeu o situație rea spre bine: uneia dintre tinere i-a fost frică și nu a știut cum să se raporteze la cele întâmplate. Totuși, spre sfârșit, i-a spus lui Simon: «Știu că trebuie să rămân liniștită, pentru că slujesc unui Dumnezeu adevărat.» Un tânăr, care s-ar fi opus prin violență, a recunoscut că poate să aducă mânia din inima lui doar la Isus.

Asemenea tabere de tineret sunt periculoase, pentru că este ilegal să participi la activitățile bisericești, dacă ai vârstă mai mică de 18 ani. Și la școală, tinerii creștini experimentează o presiune din ce în ce mai mare. «Dacă trebuie să completeze vreun un formular, sunt forțați de profesori să completeze ’fără apartenență religioasă’», ne relatează Simon. «Dacă un școlar completează că este creștin, profesorul îl amenință cu note rele și că nu îl va trece la examen.»

Prin urmare, există riscul lipsei de impact asupra unei întregi generații de tineri creștini. În școlarizări, instruim lideri, care să poată transmite tinerilor credința într-un mod, care să poată fi folosit în viața de zi cu zi. În mod special, liderii vor fi instruiți în ceea ce privește relațiile cu adolescenții care li se încredințează. Dacă adolescenții învață să-și găsească identitatea în Dumnezeu, pot să rămână neclintiți și în prigoană.

*Pseudonim

(În imagine: tineri creștini chinezi, închinându-se Domnului Isus)