22-10-2020. Acum trei săptămâni, în Bangladesh, au fost botezate zeci de creștine clandestine. Un pas foarte curajos, care arată cât de hotărâte sunt acestea în credința lor, în ciuda prigoanei amenințătoare.

Locul botezului a fost ales cu mare grijă undeva în Bangladesh. Trebuia să fie foarte discret, departe de zonele locuite, accesibil doar pe jos. Pentru aceste creștine, hotărârea de a se boteza este un angajament foarte serios. Prin aceasta ele dovedesc, în mod concret, nu doar că vor să trăiască pentru Isus, ci că sunt pregătite chiar să moară pentru el. A părăsi religia de origine reprezintă în Bangladesh o decizie foarte importantă. Aceste creștine vor fi respinse, aproape fără excepție, de familiile lor și de comunitățile din care fac parte. Unele dintre ele sunt chiar atacate și alungate din satele lor de origine.

Toate aceste tinere creștine au devenit credincioase datorită unui curs de alfabetizare, pe care partenerii noștri l-au organizat acolo. «Când s-au hotărât pentru Isus, au fost imediat supuse prigoanei, însă integritatea lor în Christos m-a uimit pur și simplu», spune Peter*, unul dintre partenerii locali de la Porți deschise. Toate au primit o Biblie, pe care o pot citi acum și singure, datorită propriilor lor rugăciuni și a sprijinului care li s-a acordat.

Astăzi domnește însă bucuria. Locul pentru botez a fost găsit. Este un luminiș cu un lac în preajmă, înconjurat de o pădure deasă, fără drumuri prin apropiere. Nici un zgomot dubios nu deranjează acest moment deosebit. Apa se mișcă liniștit, cântări de-abia audibile însoțesc creștinele, care sunt botezate succesiv. Acest pas curajos, pe care o simt toți cei de față, va fi sărbătorit discret și cu bucurie profundă.

Se întâmplă tot mai des ca creștinii și bisericile să fie atacate de comunitățile locale. Discriminarea la locul de muncă sau în viața de zi cu zi este o realitate foarte răspândită printre creștinii din Bangladesh.

Mulți dintre creștinii de acolo au fost la origine musulmani; alții, au fost budiști sau au avut alte credințe tradiționale. Ei se alătură bisericilor mici de casă sau grupurilor clandestine, cu toate acestea prigoana îi amenință.

În Indexul Mondial al Persecuției Bangladesh se află pe locul 38.

*Pseudonim

(In imagine: Creștine botezate în secret)