Iran

Un nou val de persecuţii s-a abătut asupra creştinilor iranieni. Arestările şi interogatoriile au fost deosebit de violente vara aceasta.

E greu de ştiut numărul exact, dar cel puţin douăzeci de creştini au fost arestaţi in lunile iulie şi august în oraşele Kermanshah, Teheran, Shiraz şi Karaj.

Au fost vizate în special întrunirile creștine de pe la casele fraților. După spusele prietenului nostru de la faţa locului, un agent al guvernului ar fi reuşit să se infiltreze în mai multe întruniri ca să culeagă informaţii despre membri şi conducatorii lor.

De obicei, raidurile forţelor de securitate se fac rapid şi discret pentru a nu atrage atenţia. Dar vara aceasta, arestări violente au avut loc sub privirile vecinilor.

Cea din 8 august o arată clar: mai mult de 15 agenţi în civil au pătruns într-o întrunire de la o casă în timpul unui botez. Funcţionarii au confiscat literatura şi antenele parabolice şi mai mulţi creştini au fost maltrataţi şi împinşi într-o camionetă.

Multiple mărturii concordă în menționarea brutalităţilor pe care creştinii le-au suportat în timpul interogatoriilor, care au fost urmate des de detenţii prelungite.

Acest fel de a proceda constrastă cu un interogatoriu din luna februarie, în timpul căreia membrii unei întruniri în casa unui frate au fost trataţi cu respect şi sfătuiţi politicos să părăsească ţara.

De altfel este foarte surprinzător că între 1 ianuarie şi începutul lunii aprilie nu a fost semnalată nici o arestare a vreunui creştin.

Cum se explică tendinţa actuală? După analiza prietenului nostru, autorităţile ar fi afişat reticenţă la începutul anului, în timpul negocierilor asupra subiectului spinos al nuclearului iranian, care s-au soldat cu un acord internaţional pe 14 iulie.

Regimul iranian se temea oare ca negocierile să nu fie condiţionate de respectul Drepturilor Omului?

(Foto: Amin Khaki, arestat în martie 2014 la Shush, este unul dintre cei peste 60 de creştini din lista noastră de prizonieri.)