08-12-2020. Dacă stai de vorbă cu tânărul de 22 de ani, Abnober (în imagine), îți poți cu greu imagina că acesta a căutat consolare în alcool și droguri. Însă timpul petrecut în Centrul pentru Copii i-a adus lui și familiei lui o schimbare durabilă în viață!

Abnober a crescut a crescut într-o casă de lemn pe malul unui râu. Ca să poată supraviețui, familia sa se îndeletnicea cu pescuitul și mergea în pădure la vânătoare. Casa părintească nu a fost nici ea un cămin fericit. Tatăl său a fost alcoolic. Mama sa îl cunoștea pe Dumnezeu, însă era nevoită să își țină credința față de cei din anturajul ei în secret. Mulți credincioși din grupurile etnice indigene din Columbia experimentează persecuția. Întrucât aceștia, în calitate de creștini, nu iau parte la sărbătorile tradiționale influențate animist sau la ritualurile tribale ancestrale, sunt considerați de către comunitate ca fiind trădători.

Abnober a început încă de timpuriu să se întovărășească cu tipul greșit de oameni. Încă începând cu vârsta de 12 ani, a început, împreună cu prietenii săi, să consume alcool și droguri. La vârsta de 14 ani, părinții săi s-au hotărât să îl trimită în Centrul pentru Copii, o școală-internat, care este condusă de Porți Deschise. În Centrul pentru Copii, Abnober a început să se schimbe foarte repede: «Pentru mine acest loc este o mare binecuvântare, căci instruirea de aici este mult mai bună față de cea primită în școala pe care am frecventat-o înainte. Mai ales că aici am întâlnit oameni care îl iubesc pe Dumnezeu. Datorită acestui fapt am început să înțeleg Biblia mai mult și am putut crește spiritual. În prezent, este ca și a doua mea casă.»

De-abia după un an, Abnober s-a întors pe perioada vacanței din nou acasă. Schimbarea sa profundă a avut un impact pozitiv asupra familiei sale: mama sa a început să-și trăiască credința, iar tatăl său a devenit credincios. Totuși, acest fapt a adus cu sine probleme, ne explică Abnober: «Mama mea a avut un post de șef în serviciul de îngrijire a copiilor, însă ea fost concediată, pentru că a început să le povestească copiilor despre Isus, ceea ce nu a fost tolerat de către șefii de trib. » Familia lui Abnober locuiește foarte aproape de o rută a traficanților de droguri din America de Sud. De când părinții lui îl urmează pe Isus, aceștia, împreună cu un pastor din apropiere, se luptă împotriva traficului de droguri și încearcă să țină copiii cât mai departe de traficul cu cocaină. De atunci, tatăl lui a devenit ținta amenințărilor cu moartea.

Cu toate acestea, Abnober este sigur că Dumnezeu se îngrijește de el și de familia sa; și pentru viitorul lui și-a făcut, de asemenea, planuri: «Aș dori, după terminarea studiilor, să lucrez ca informatician, ca să îmi ajut familia și să fiu de folos societății.»