18-12-2020. Acum două săptămâni, patru creștini din sătucul Lemban Tongoa din zona centrală a provinciei Sulawesi, un avanpost îndepărtat al Armatei Salvării, au fost omorâți în timpul unui atac al islamiștilor extremiști.

Luptătorii «Mudschahidin-ului Indoneziei de Est» au înjunghiat doi bărbați, altul a fost decapitat, iar pe cel de-al patrulea l-au incendiat de viu intr-o casă. Partenerii de la Porți Deschise au vizitat pe creștini, ca să le poată sta alături. În timpul unei vizite făcute de aceștia, supraviețuitorii au descris scenele la care au fost nevoiți sa asiste.

Masacru asupra creștinilor din Lemban Tongoa

În data de 28 decembrie, în jurul orelor opt dimineața, aproximativ zece bărbați, au dat buzna în sat. Înarmați cu săbii și pistoale, extremiștii, au cerut, întâi de toate, ca toți locuitorii satului să iasa din casele lor. Apoi, au atacat câțiva bărbați, printre care s-au numărat tatăl și soțul unei mame cu trei copii, Srikandi. După ce a văzut cum i-a fost tăiat gâtul tatălui ei, aceasta a fugit, împreună cu cei trei copii ai săi și cu alți locuitori ai satului, în pădure. Mama ei, a fost, de asemenea, capturată, fiind martoră a felului în care extremiștii au incendiat șase case și o clădire a Armatei Salvării, printre care și o biserica cu funcție temporară. Ea însăși a scăpat, pe dinafară, nevătămată.

«Trebuie să fim aici!»

Fratele Sam*, un partener regional de la Porți deschise, s-a ocupat intensiv de un băiețel «hiperactiv», care a asistat la moartea tatălui său și care de-abia a putut scoate o vorbă în timpul vizitei făcute de aceștia. «Copiii sunt grija noastră cea mai mare», subliniază Sam. «Trebuie să-i ajutăm să se refacă după această traumă.» Și pentru echipa care ascultă aceste istorisiri terifiante, situația este foarte împovărătoare. «Cu toate acestea, trebuie să fim aici. Suntem singurii vizitatori dinafară. Prezența noastră face diferența.»
Pentru Srikandi este foarte clar că nu mai vrea să se reîntoarcă în satul de baștină: «Dacă voi reveni acolo, amintirile experiențelor trăite îmi vor face rău.» Împreună cu mama ei și cu cei trei copii, locuiește, pe moment, la rudele ei.

Cinci creștini din Noua Guinee de Vest au fost omorâți

Deja în a doua jumătate a lunii noiembrie, patru membri ai unei biserici creștine din Noua Guinee de Vest au fost, în câteva zile, omorâți. În data de 19 septembrie, a fost, mai întâi, împușcat pastorul bisericii, care, la scurt timp, a decedat din cauza rănilor cauzate. Faptele au fost atribuite presupușilor soldați ai Armatei indoneziene (TNI) și sunt legate de acțiunea combativă a Guvernului îndreptată împotriva grupărilor armate rebele, care se luptă, de zeci de ani, pentru independența Indoneziei. Acestor creștini le-a fost insinuată, din partea Guvernului, în mod eronat, colaborarea cu fracțiunile rebele, cu toate că creștinii sunt prinși, în timpul acestor altercații, întotdeauna la mijloc.

(În imagine: Maiorul Armatei Salvării din Palu alină văduvele victimelor)