22-01-2021. Indexul Mondial de Persecuție din 2021, care a fost publicat de Porți deschise, miercuri, în data de 13 ianuarie, arată că presiunea exercitată asupra minorităților creștine a luat amploare anul trecut. Pe lângă pandemia de Coronavirus, care le-a îngreunat creștinilor condițiile de viață, agravarea situației lor se datorează următoarelor motive: întețirea controlului din partea Guvernului chinez, radicalizarea extremismului hindus în India și islamismul din regiunea Sahel.

Indexul Mondial de Persecuție, care, începând cu anul 1992, reprezintă etalonul Porților deschise, enumeră 50 de țări, în care credința creștină fost cel mai mult atacată. În anul 2020, au suferit doar în aceste 50 de țări mai mult de 309 milioane de creștini din cauza persecuției, care a fost caracterizată ca fiind «extremă» sau «foarte intensă».

Harta Indexului marcată exclusiv cu roși și portocaliu
«Este pentru prima dată de la înființarea Indexul-ului, când amploarea persecuției în toate cele 50 de țări, a atins cote maxime», observă Philippe Fonjallaz, șeful Porților Deschise din Elveția. «Această demonstrează, din nefericire, că situația creștinilor la nivel global se înrăutățește susținut.»

Dacă se va ține cont de toate țările în care creștinii sunt discriminați (›74), în total, se numără 340 milioane de creștini, care sunt persecutați; aceasta însemnând 1 din 8 creștini, la nivel global.

Cele mai periculoase țări pentru creștini
Coreea de Nord se află pe primul loc în Indexul Mondial de Persecuție, și asta de 20 de ani. După aceea urmează: Afganistan, Somalia, Libia, Pakistan, Eritreea, Yemen, Iran, Niger, India, Irak și Siria.

China: Creștinii sunt victimele «sistemului de credite sociale»
Controlul exercitat de regimul chinez s-a intensificat. Pe parcursul a doi ani, China a urcat în Index de pe locul 27 pe locul 17. Sistemul «creditelor sociale» vizează creștinii, care încalcă regulile Partidului Comunist. Instituirea acestui sistem a amplificat presiunea exercitată atât asupra bisericilor înregistrate oficial, cât și asupra celor neînregistrate oficial. Doar în 2020 au fost închise, atacate sau distruse cel puțin 3080 de biserici și locații utilizate în scopuri religioase.

Pandemia de Covid-19 intensifică procesul de marginalizare
În multe țări din Asia și Africa, în timpul Pandemiei, creștinii au fost discriminați pe durata distribuirii de ajutoare din partea Guvernului.

În India, 80% dintre cei 100 000 de creștini, care au fost sprijiniți de către partenerii ONG Porți deschise, ne relatează că au fost excluși de la programele guvernamentale de distribuire a alimentelor.

Violență în India
Sub conducerea naționalist-hindusă a primului-ministru indian Modi (locul 10) violența atinge cote maxime. Numărul atacurilor violente asupra creștinilor, începând cu anul 2014, s-a înmulțit de cinci ori. În mod regulat, gloatele furioase jefuiesc bisericile și atacă familiile creștine în satele lor.