05-02-2021. Accesul la Biblie a devenit, în China, din ce în ce mai restricționat. Ținta de atac al Guvernului sunt Bibliile Audio. Cine se încumetă să le vândă, riscă cu închisoarea pe o perioadă de mai mulți ani.

Este Cuvântul lui Dumnezeu o amenințare pentru Guvern? În 2018, acesta a interzis vânzarea online a Bibliilor. De atunci, au voie doar Bisericile recunoscute de Stat să vândă Biblii în librăriile lor. Cu toate acestea, mulți oameni de afaceri creștini au început să ofere, prin intermediul internetului, așa-numitul Biblia-Audio-Player.

Unul dintre aceștia este Lai Jingqiang. Afacerea lui a prosperat, iar el a vândut zeci de mii de asemenea dispozitive, care sunt foarte îndrăgite în bisericile de casă. Prin aceasta Lai Jingqiang a atras asupra sa furia autorităților. În data de 7 decembie 2020, anul trecut, Lai Jingqiang a apărut în fața Tribunalului din Shenzen, în apropiere de Hongkong. Lui i s-a reproșat oferirea accesului la Biblie în afara canalului de distribuție bisericesc, controlat de stat.

Între 18 luni și 5 ani de închisoare
Una din sursele noastre, dezvăluie adevărată față a persecuției: «Procesul său este parte a unei mișcări ample, care are ca scop oprimarea bisericilor creștine.»

La două zile de la procesul lui Lais, care încă nu s-a încheiat, au apărut alți patru creștini în fața aceluiași Tribunal. Ei au lucrat pentru o altă firmă care vindea audio-playere pe care era înregistrată Biblia. Procuratura a solicitat pedeapsa cu închisoarea pe o durată de cinci ani pentru omul de afaceri Fu Xuanjuan și pedepse cuprinse între 18 luni și 3 ani pentru cei trei colegi ai săi. Aceștia au fost acuzați pentru practicarea de «afaceri ilegale». O formulare care arată persecuția mascată într-un context care se înăsprește văzând cu ochii.

Aprobat de guvern... sau «ilegal»!
Spațiul de mișcare al creștinilor chinezi este, realmente, din ce în ce mai strâmtorat. Acest lucru îl arată și Indexul Mondial de Persecuție 2021: China a avansat pe locul 17 (și era, cu doi ani în urmă, pe locul 27).

Între timp, în țară, au intrat în vigoare noi legi religioase, din anii 2018 și 2020, care au afectat atât bisericile neînregistrate, cât și cele recunoscute de stat. Pastorii desemnați și programele de biserică sunt supuse aprobării prealabile a Statului. Ceea ce prinde încet contur este neliniștitor: Guvernul vrea să evalueze conținutul mesajului creștin și să-l modifice. Pentru creștinii chinezi acest mod de persecuție este mai periculoasă decât persecuția de natură psihică.

Pe scurt, actualmente, în China, orice eveniment religios sau activitate, care nu este aprobată de Stat, este considerată a fi ilegală. De aceea, începând cu 2018, mii de biserici au fost închise și un număr tot mai mare de creștini au fost arestați sau chiar «reeducați».